Manama nurodė, kad Teherano diplomatai turi „palikti karalystę per 48 valandas“, sakoma šios mažos Persijos įlankos šalies valstybinės naujienų agentūros BNA pranešime, paskelbtame per „Twitter“.

Sudanas nutraukė diplomatinius ryšius su Iranu, pranešė užsienio reikalų ministerija

Sudanas pirmadienį pranešė nutraukiantis diplomatinius ryšius su Iranu, pasekdamas savo sąjungininkės Persijos įlankoje Saudo Arabijos pavyzdžiu, tarp Rijado ir Teherano augant įtampai dėl vieno dvasininko egzekucijos.

„Sudano vyriausybė paskelbė nedelsiant nutraukianti diplomatinius santykius su Irano Islamo Respublika“, – sakoma Sudano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Irano ambasadorių paskelbė nepageidaujamu asmeniu

„Sudano Respublika paskelbė Irano ambasadorių nepageidaujamu asmeniu ir pareikalavo, kad visi diplomatinės atstovybės darbuotojai paliktų šalį. Taip pat buvo nutarta atšaukti Sudano ambasadorių iš Irano“, – sakoma dokumente.

„Sudano vadovybė smerkia Irano kišimąsi į įvykius regione, kurstantį religinį priešiškumą“, – pabrėžiama dokumente.

Pirmoji diplomatinius santykius su Iranu nutraukė Saudo Arabija. Šioje šalyje įvykdžius mirties bausmę žinomam šiitų pamokslininkui Nimr al-Nimrui, Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei įspėjo, kad sunitų karalystė sulauks „Dievo keršto“ dėl dvasininko egzekucijos. Protestuotojai užpuolė Saudo Arabijos ambasadą Teherane ir ją padegė.

56 metų dvasininkas N. al-Nimras buvo svarbi nuo 2011 metų karalystėje vykstančių antivyriausybinių protesto akcijų figūra, jis daugiau kaip dešimtmetį studijavo teologiją Irane. Jo mirties bausmę griežtai pasmerkė ir Irakas.

Anksčiau pirmadienį buvo pranešta, kad savo diplomatinę misiją iš Irano atšaukia Bahreinas, o Jungtiniai Arabų Emyratai atstovavimo lygį padarė žemesnį.

Rusija pasirengusi būti „tarpininke“

Rusija yra pasiruošusi atlikti tarpininkės vaidmenį, sprendžiant konfliktą tarp Saudo Arabijos ir Irano, nutraukusių diplomatinius ryšius, pirmadienį pareiškė šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

„Mes visada pasisakėme už Teherano ir Rijado suartėjimą. Ir patvirtinome, kad galėtumėme atlikti tarpininko vaidmenį, jeigu to reikėtų abiem šalims. Mes tai padarytumėme su didžiuliu malonumu“, – sakė šaltinis ministerijoje naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jo, santykių sureguliavimas Maskvai būtų ypatingai svarbus, atsižvelgiant į tai, kad abu partneriai vaidina svarbų vaidmenį naftos rinkose kaip Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) nariai.