Šiaurės Atlante toliau vyksta didžiulės gelbėjimo pastangos, apimančios kelis laivus ir išteklius, siekiant išgelbėti penkis laive buvusius vyrus.

JAV pakrančių apsaugos tarnyba prognozuoja, kad „Titan“ deguonies tiekimas baigsis šiandien 12.08 val. JK laiku (14.08 Lietuvos laiku);

Trečiadienį buvo girdėti daugiau garsų, tačiau pakrančių apsaugos tarnyba teigė, kad šaltinis neaiškus, o paieškos davė „neigiamų rezultatų“.


Povandeniniame laive yra penki žmonės: britas milijardierius, prancūzas povandeninio laivo pilotas, pakistanietis verslininkas su 19 m. sūnumi ir „OceanGate“ vadovas.

Laivo paieškos tęsiamos, jų dalyviai teigia „iki pat paskutinės akimirkos neprarasiantys vilties“.

Žinia apie paieškos metu užfiksuotus garsus suteikė vilties, kad penki povandeniniame laive esantys vyrai yra gyvi.

Australijos povandeninių laivų instituto atstovas Frankas Owenas teigė – remdamasis turima informacija, jis yra įsitikinęs, kad garsai sklinda iš laivo vidaus.

„Jei buvo pusės valandos intervalas, mažai tikėtina, kad tai susiję ne su žmonėmis“, – teigė jis BBC.
F. Owenas sako, kad tie garsai atrodo panašūs į penkto laive esančio žmogaus – 77 m. Paulo Henry Nargoleoto, buvusio prancūzų karinio laivyno naro ir žinomo tyrinėtojo, patarimą.

„Jis žinotų, koks protokolas, kaip [elgtis], norint pranešti apie save paieškas vykdantiems gelbėtojams... kas valandą ir pusvalandį ir pusvalandį turi kuo stipriau daužyti.“

Ankstesnėse povandeninėse ekspedicijose dalyvavę asmenys teigia, kad nerdamas į vandenyną kiekvienas žino, kas gali nutikti.

„Iš pradžių pagalvojau, ar tai mano povandeninis laivas? Tada, ar pažinojau ką nors laive? Ir taip, sužinojau, kad pažįstu du laive buvusius žmones. Žinoma, tai tragiška ir aš siaubingai jaučiuosi dėl jų. Bet reikia suprasti, kad ir jie aiškiai žinojo, kam ryžtasi. Jie žinojo, kad taip gali nutikti. Tai galėjo nutikti ir man, kai aš tai dariau. Frazė, kurią nuolat girdime, yra „jie prarado ryšį“. Gali būti, kad jie nepatenka į diapazoną, galbūt grįžo į paviršių ir neturi radijo ryšio. Nors tai mažai tikėtina. Aš manau, kad jie gali būti įstrigę vandenyno dugne. Galbūt įvyko pažeidimas ir pateko vandens. Nesu labai optimistiškai nusiteikęs dėl jų grįžimo. Tai klišė, bet tai tiesa: jei jiems tai yra pabaiga, jie išėjo daryti to, ką mėgo“, – kalbėjo buvęs ekspedicijos dalyvis Mike'as Reissas.

Kitas buvęs ekspedicijų dalyvis Davidas Pogue pasakoja, koks jausmas būti laivo viduje.

„Viduje esi priveržtas, aplink liuką yra 18 tam tikrų varžtų. Ir, beje, jų mūsų ekspedicijos metu užveržė tik 17. 18-tas yra labai aukštai ir sakė, kad tikrai nėra matematinio skirtumo. Tikrai košmariškas scenarijus, jei jie yra gyvi, paviršiuje šokinėja, pritrūksta oro, o išlipti negali“, – kalbėjo jis.

Tuo metu laive esančio H. Hardingo draugė Jannicke Mikkelsen sako patirianti tokį stresą, kad net nemieganti.

„Labai jaudinuosi, man bloga, pykina, tiesiog visur viduje tai jaučiu. Labai nerimauju, nemiegu. Labai tikiuosi išgirsti geras naujienas. Kiekviena minutė, kiekviena sekundė atrodo kaip ilgiausios valandos. Ir mes prarandame laiką, prarandame galimybę rasti juos gyvus“, – sakė ji.

JAV pakrančių apsaugos admirolas Johnas Maugeris pasakojo, kad teritorija, kurioje vykdoma paieška, yra Konektikuto dydžio. Šiuo metu paieškos tęsiamos laivu, kuris toje vietoje su nuotoliniu būdu valdomomis transporto priemonėmis tyrinėja teritoriją po vandeniu.

„Akivaizdu, kad gelbėjimo įrangos pristatymas į vietą yra svarbiausias prioritetas. „Unified Command“ stengiasi nustatyti, kokiai įrangai galime gauti pirmenybę. Šiuo metu per JAV karinį jūrų laivyną vyksta operacijos, skirtos pristatyti įrangai į reikiamą vietą. Negaliu pasakyti, kada tiksliai tai įvyks. Galiu tik pasakyti, kad vyksta milžiniškas spaudimas, kad viskas būtų padaryta kuo greičiau“, – sakė paieškų koordinatorius Jamie Frederickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją