Pirmąja Filipinų ponia buvo žavimasi dėl jos stiliaus, tačiau ji buvo smerkiama dėl besaikio išlaidavimo, rašo theculturetrip.com. Kartais ji netgi lyginama su Marija Antuanete. Štai 11 faktų, kurių apie ją veikiausiai nežinojote.

1. Ji perkėlė aistrą batams į naują lygį

Per revoliuciją Marcosų šeima buvo priversta palikti prezidento rūmus ir dalį savo turtų. Tarp jų buvo ir milžiniška Imeldos batų kolekcija. Įsivaizduokite ne kelis šimtus, o beveik 3 tūkst. porų batų.

Tačiau pati Imelda tokias kalba neigia.

„Neturėjau 3 tūkst. porų batų. Turėjau viso labo 1060“, – sakė ji. Kai kurie jos batai dabar eksponuojami šalyje veikiančiame Batų muziejuje.

2. Ji dievino savo papuošalus

Tad nenuostabu, kad ji kolekcionavo ir juvelyrinius dirbtinius. Žvelgiant į senas Imeldos nuotraukas matyti, kad ji tikrai mėgo įvairiausius blizgučius. Imeldos papuošalų kolekcija buvo vienas iš dalykų, kuriuos vėliau konfiskavo Filipinų valdžia.

Kolekcija tikrai buvo įspūdinga: nuo „Cartier“ tiaros iki 25 karatų rožinio deimanto. Kolekcijoje buvo ir „Bulgari“ apyrankė, kainavusi 1 mln. JAV dolerių. Tiek ją įvertino „Christie’s“ aukciono ekspertai. Visa papuošalų kolekcija įkainota 21 mln. JAV dolerių.

3. Jos turai po parduotuves buvo sunkiai apsakomi žodžiais

Lady Gaga nusipirko žuvelę už 60 tūkst. JAV dolerių? Eltonas Johnas savo sūnaus kambariui išleido 2 mln. JAV dolerių? Jiems dar labai toli iki ponios Imeldos. Kaip ir kiti garsūs žmonės, Imelda Marcos reikalaudavo uždaryti parduotuves, kad ji galėtų patenkinti savo norą apsipirkti.

Kartą Havajuose 1974 metais ji per vieną kartą išleido 40 tūkst. JAV dolerių. Kitą sykį ji Romoje nusipirko Michelangelo paveikslą už 3,5 mln. JAV dolerių. Ir kas galėtų pamiršti sūrio skandalą, kuomet ji liepė lėktuvo pilotui apsisukti ir grįžti į Romą, nes... pamiršo nusipirkti sūrio.

Marcosų šeimai palikus prezidento rūmus, juose buvo rastas ir vienas 1978 metų 1,431 mln. JAV dolerių vertės čekis iš „Bulgari“ parduotuvės Niujorke.

Toks čekis buvo paviešintas 2006 metais, kai jos sūnus – Ferdinandas Marcosas jaunesnysis – siekė viceprezidento posto.

4. Keliaujantis aukštosios mados fenomenas

Jeigu būtų galima apie jos ištaigingą gyvenimą pasakyti ką nors teigiamo, tai būtų galima pabrėžti, kad ji populiarino filipinietišką madą. Imelda buvo gana aukšta, lyginant su vidutine filipiniete, ir dailios figūros. Ji puikiai atrodė ir buvo laikoma tikra stiliaus ikona.

Buvusi pirmoji ponia per oficialius renginius puošdavosi filipinietiška suknia su puošniomis rankovėmis. Tokia suknelė iki šiol labiausiai ir žinoma dėl ją itin mėgusios Imeldos.

5. Karalienė ir jos „Mėlynosios damos“

Dar gerokai prieš Taylor Swift ir jos komandą ponia Imelda turėjo savo „Mėlynąsias damas“. Tai buvo turtingų verslininkų (paprastai artimų jos vyro draugų) ir ministrų žmonos. Šios moterys priklausė aukščiausiam Manilos visuomenės sluoksniui. Savo pavadinimą jos gavo dėl mėlynos uniformos ir Ferdinando Marcoso rinkimų kampanijos spalvos.

Šios damos buvo Imeldos vidinis ratas, padedantis jai per įvairius socialinius renginius.

Imeldos Marcos batai

6. Architektūra

Imeldos nurodymu per jos vyro vadovavimo laiką buvo pastatyta daug pastatų. Nuo Filipinų širdies centro iki dabar liūdnai garsėjančio Manilos kino centro.

Jos tikslas buvo paversti Manilą pasaulinės klasės miestu po to, kai šis buvo sunaikintas per bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metais. Ji norėjo, kad Filipinuose būtų rengiami tarptautiniai renginiai, todėl liepė statyti konkretiems tikslams skirtus pastatus.

Pavyzdžiui, 1974 metais grožio konkursui „Mis Visata“ buvo pastatytas Liaudies menų muziejus, Manilos tarptautiniam kino festivaliui buvo pastatytas Manilos kino centras. O vadinamieji Kokoso rūmai turėjo tapti popiežiaus Jono Pauliaus II rezidencija per jo vizitą 1981 metais.

7. Neįtikėtini reikalavimai

Savo karaliavimo metu Imelda nenorėjo, kad jos planams kas nors trukdytų. Kai 1974 metais Filipinuose buvo rengiamas konkursas „Mis Visata“, Imelda pasirūpino, kad oras būtų tikrai geras. Ji paprašė savo vyro liepti Filipinų karinėms oro pajėgoms išsklaidyti debesis, kad nesusiformuotų taifūnas.

Ji taip pat pasiuntė lėktuvą pargabenti iš Australijos balto smėlio vieno kurorto atidarymui.

Imelda Marcos

8. Ji žavėjo diktatorius

Gražuolė Imelda nebuvo tik savo vyro trofėjinė žmona, kuri per valstybinius vizitus stovi įsikabinusi vyrui į parankę. Iš tiesų ji pati vykdavo valstybinių vizitų (kartu su savo palyda).

Ji susitiko su galingais to meto lyderiais, diktatoriais kaip Mao Zedongas, Fidelis Castro, Saddamas Husseinas ir Muammaras Gaddafi. Ji žavėjo juos savo grožiu ir protu ir puikiai tai darė.

F. Castro kartą pasakė, kad per savo gyvenimą yra vairavęs automobilį tik veždamas dvi moteris – savo motiną ir Imeldą Marcos.

9. Ji buvo profesionali nekviesta viešnia

Dėl savo galios ir grožio Imelda norėjo, kad ją kviestų į tarptautinius renginius. „Wikileaks“ paviešino dokumentą, kuriame kalbama, kad Imelda Marcos buvo profesionali nekviesta viešnia, kuri atvykdavo į Jungtines Valstijas be išankstinio pranešimo.

Pavyzdžiui, ji pasikvietė save į Richardo Nixono inauguraciją. Minėtame dokumente ji apibūdinama, kaip „didesnė įkyruolė nei laukiama viešnia“.

Kartais įprotis nekviestai vykti į tarptautinius didelio atgarsio renginius turėjo gėdingų pasekmių, rodo „Wikileaks“ išslaptinti diplomatiniai pranešimai.

Ferdinandas Marcosas, Imelda Marcos

Jungtinių Valstijų ambasadorius Maniloje Williamas H. Sullivanas 1976 metų gruodžio 23 dieną pranešime perspėjo Valstybės departamentą, kad ponia Marcos gali atvykti į tuometinio išrinktojo prezidento Jimmy Carterio inauguraciją, skelbia filipiniečių ABS-CBN.

Ambasadoriaus teigimu, I. Marcos į šį renginį kvietimo negavo. Taip ambasadorius paneigė Filipinų valdžios valdomos žiniasklaidos pranešimą.

„Galimas dalykas, kad visa ši kvietimo istorija (valdžios kontroliuojamoje žiniasklaidoje) iškilo tikintis, kad (JAV vyriausybė) nenorės daryti gėdos poniai Marcos, jeigu ji norėtų dalyvauti inauguracijoje“, – rašė ambasadorius.

„Ponia Marcos mėgino save pasikviesti į R. Nixono inauguraciją 1968 metais ir į Sidnėjaus operos rūmų atidarymą, kur ji mėgino nustelbti Didžiosios Britanijos karalienę“, – rašė JAV ambasadorius.

1974 metų JAV ambasados Maniloje pranešime teigiama, kad ponia Marcos „efektingai pasirodė“ Honkonge po apsilankymo Indonezijoje.

Kitame Williamo H. Sullivano pranešime, kurio data nurodoma 1974 m. spalio 25 diena, rašoma apie I. Marcos vizitus į Jungtines Valstijas, kuriuos Amerikos valdžiai kartais sunku toleruoti.

„Mes nedarome nieko, kas skatintų jos viltis susitikti su prezidentu, ir pabrėžiame, kad jis bus išvykęs didžiąją jos vizito dalį“, – rašė ambasadorius.

Per Marcosų vizitus Jungtinėse Valstijose juos ir dideles jų palydas tekdavo saugoti Slaptajai tarnybai.

Imelda Marcos

1975 metų lapkritį Imelda su dukra Imee nuvyko į Jungtines Valstijas, kur pasakė kalbą per tarptautinę konferenciją, teigiama tuometinio JAV valstybės sekretoriaus Henry Kissingerio pranešime.

Šio renginio kuluaruose ji sugebėjo susitikti arbatos su JAV pirmąja ponia Betty Ford Baltuosiuose Rūmuose. Kitame pranešime H. Kissingeris gausiai citavo laidos „Good Morning America“ reportažą, kad per Imeldos vizitą Baltuosiuose rūmuose visi buvo labai sutrikę.

„Tai viena iš užsienio viešnių, kurios Valstybės departamentas visai nelaukia. Ji yra viena gražiausių pasaulio moterų. Ji yra Filipinų pirmoji ponia Imelda Marcos. Graži moteris, kurios kerinti šypsena nugali rūsčiausius pasaulio lyderius“, – nurodoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad JAV valstybės departamento protokolo pareigūnai „griežia dantimis“ kaskart, kai Imelda pasirodo Jungtinėse Valstijose.

„Ji retai varginasi pranešti apie savo atvykimą. Jie tiesiog atvyksta be jokio išankstinio pranešimo. Tuomet ima reikalauti neįmanomų dalykų ir kišti savo nosį į delikačius reikalus, kur niekas to iš tikrųjų nenori. Ji laikoma didesne įkyruole nei laukiama viešnia. Jeigu kažkas netenkina, ji ima reikšti nepasitenkinimą“, – nurodoma pranešime.

Jame rašoma, kad kartą „1975 metais lankydamasi Jungtinėse Valstijose Imelda keletą dienų „slampinėjo Niujorke nieko neveikdama“.

„Konfidencialioje ataskaitoje dėl jos vizito buvo teigiama, kad ji laukė Ispanijos diktatoriaus Franco mirties, kad galėtų nuskristi į Madridą į jo laidotuves. Jai patinka tokių tarptautinių progų pompastika“, – teigiama H. Kissingerio pranešime.

Jame pasakojama ir apie tai, kaip Imelda atvyko į Baltuosius rūmus.

„Ji pasirodė ir buvo sustabdyta prie Baltųjų rūmų vartų. Kažkas neinformavo apsaugininko. Ji buvo tiesiog įsiutusi, – nurodoma pranešime. – Tuomet prezidentas Fordas neatėjo su ja pasisveikinti joms begeriant arbatą. Ji dar labiau įsiuto. Galiausiai pirmosios damos apsikeitė dovanomis, tačiau Imelda buvo taip nusivylusi savo dovana, kad išvyko ją palikusi. Šaltinių teigimu, ji tiesiogine to žodžio prasme purslojo iš pykčio, kai skrido namo į Filipinus.“

Imeldos Marcos juvelyrika

10. Turtingi ir garsūs draugai

Vienas iš būdų, kaip Imelda užsitikrino savo elitinį statusą, buvo bendravimas su turtingais ir garsiais žmonėmis. Ji bendravo su garsiais politikais ir linksminosi vakarėliuose su karališkosiomis šeimomis ir turtingų šeimų paveldėtojais. Žinoma, visi tokie draugai labai greitai dingo, kai Marcosai neteko valdžios.

11. „Vedybinė diktatūra“

Imelda buvo daugiau nei pirmoji ponia. Ji kūrė struktūras, ėjo Manilos gubernatorės pareigas ir tiesiogiai dalyvavo politikoje. Dėl to F. Marcoso ir jo žmona valdymo laikotarpis dažnai vadinamas „vedybine diktatūra“. F. Marcoso valdymo pabaigoje, kai jis susirgo vilklige, daugelis laikė Imeldą šalies vadove.