Gaisras kilo rugpjūčio 19 d. šiauriniame Evro regione netoli Aleksandropolio uostamiesčio ir Turkijos pasienio. Civilinė apsauga nurodė evakuoti virtinę kaimų regione. Iki šiol rasta 20 negyvų žmonių, spėjamai – nelegalių migrantų.

Europos Žemės stebėjimo programos „Copernicus“ duomenimis, jau iki sekmadienio liepsnos buvo nuniokojusios 77 000 hektarų plotą. Trečiadienį Aleksandropolyje apsilankė trys ministrai, kad patys pamatytų žalos mastą.

Ypač smarkai nuniokotas Dadijos nacionalinis parkas, kuris yra svarbi plėšriųjų paukščių buveinė ir žiemavietė. Miškas yra svarbus pajamų šaltinis vietos turizmo pramonei, miškininkystei ir bitininkystei. Pasak ekspertų, augmenija nacionaliniame parke neretai tokia tanki, kad liepsnų dažnai nesimato, o gesinimo vanduo nepasiekia ugnies.

Pirmaisiais vertinimais, per smarkius miškų gaisrus jau žuvo tūkstančiai avių ir ožkų. „Mes sugniuždyti, jau sudegė per 4 000 ožkų ir avių, dar daugybė gyvūnų laikomi dingusiais“, – pirmadienį TV stočiai ANT1 sakė Aleksandropolio galvijų augintojų asociacijos pirmininkas Kostas Dounakis. Sudegė ir mažiausiai 50 tvartų, taip pat sandėliai su pašarais.

K. Dounakis pareikalavo greitos valstybės finansinės paramos, nes išdegė ir ganyklos, galvijai neturi ko ėsti. Jis taip pat įspėjo dėl artėjančios žiemos: dėl didelių išdegusių plotų esą tikriausiai kils potvyniai, kai tik prasidės stiprus lietus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją