„Tai neįvyks“, – interviu žurnalui „The Economist“ sakė B. Wallace'as ir pridūrė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos nori, jog generaliniu sekretoriumi liktų J. Stoltenbergas.

Jungtinės Karalystės vyriausybė siūlė į kandidatus savo gynybos ministrą, atliekantį pagrindinį vaidmenį tiekiant Vakarų ginkluotę Rusijos invaziją atremiančiai Ukrainai. Tačiau B. Wallace'as sakė, kad jo kandidatūra sudaro keblumų NATO vaidmens politikai ir JAV prezidento Joe Bideno bei Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono konkuruojančioms Aljanso vizijoms.

Būsimas J. Stoltenbergo įpėdinis „turės įtikti ir E. Macronui, ir J. Bidenui“, sakė jis trečiadienio vakarą internete paskelbtame interviu. J. Stoltenbergas vadovauja Vakarų kariniam Aljansui nuo 2014 m., dėl Rusijos 2022 m. vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą jo kadencija jau pratęsta metams iki spalio.

NATO lyderiams rengiantis kitą mėnesį Vilniuje vyksiančiam viršūnių susitikimui kaip galima lyderė iškilo Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen. Vis dėlto kol kas 31 NATO narė nesusitarė dėl aiškaus pasirinkimo, diplomatai vis dažniau mini tikimybę, kad J. Stoltenbergas bus paprašytas pasilikti.

Aljansas turi priimti strateginius sprendimus, JAV buria sąjungininkes griežtesnei pozicijai Kinijos atžvilgiu, o Prancūzija siekia didesnio Europos savarankiškumo. B. Wallace‘as sakė, kad daugeliu atžvilgių prancūzai teisūs – Europos gynybos pramonė turi labiau bendradarbiauti, nes kalbant apie ginklų įsigijimą lemia ne Amerika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją