Žinomas savo griežta pozicija Maskvos atžvilgiu G. Williamsonas taip pat patarė Rusijai, kuriai britų valdžios atstovai priskyrė atsakomybę už bandymą nunuodyti, „nešdintis ir užsičiaupti“.

Kalbėdamas apie priemones, kurių bus imtasi, saugantis nuo tokio pobūdžio išpuolių ateityje, ministras paskelbė, kad Britanijoje bus statomas naujas apsaugos nuo cheminio ginklo centras.

48 mln. svarų (54,1 mln. eurų) kainuojantis objektas bus statomas šalies Gynybos ministerijos mokslinės techninės laboratorijos „Porton Down“ teritorijoje Viltšyro grafystėje.

Laboratorijos vyriausioji būstinė yra netoli Solsberio, kur buvo apnuodytas S. Skripalis ir jo duktė. Jie vis dar ligoninėje, abiejų būklė sunki.

Jie buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia chemine medžiaga „Novičiok“, kuri priskiriame cheminiams ginklams. Šią medžiagą identifikavo būtent „Porton Down“ laboratorijos ekspertai.

Britų valdžios atstovai paskelbė, kad atsakomybė už apnuodijimą tenka Rusijai, o trečiadienį premjerė Theresa May pranešė, kad iš šalies bus išsiųsti 23 Rusijos diplomatai, taip pat bus imtasi daugiau atsakomųjų priemonių.

Maskva kategoriškai neigia prisidėjusi prie išpuolio, o šias priemones pavadino „precedento neturinčia grubia provokacija“.

G. Williamsonas, tapęs gynybos ministru 2017 m. lapkritį, žinomas, kaip vienas iš griežčiausių Rusijos kritikų Britanijos ministrų kabinete.

„Jei (dar) abejojome dėl to, kokią grėsmę Rusija kelia mūsų piliečiams, tai pakanka atsigręžti į šokiruojantį jos neatsakingo užpuolimo Solsberyje pavyzdį, – pareiškė ministras. – Ir mes žinome, kad cheminio ginklo grėsmę kelia ne tik Rusija, bet ir kitos šalys.“

G. Williamsono teigimu, Britanija lyderiauja cheminio, biologinio ir radiologinio ginklų tyrimo srityje, bet ją reikia plėtoti, kad būtų įmanoma atremti potencialią grėsmę, keliamą kitų šalių ir atskirų asmenų.

Kadangi Britanija prisijungė prie cheminio ginklo draudimo sutarties, ji negali savarankiškai kurti naujų medžiagų, negali kurti apsaugos priemonių.

Gynybos ministras informavo, kad prevenciniais sumetimais, tūkstančiai britų karių bus skiepijami nuo juodligės – ūmios infekcinės ligos, plintančios sporomis. 2001 m., praėjus savaitei po rugsėjo 11 teroro išpuolių, laiškų su juodligės sporomis buvo siųsta į kelių žiniasklaidos leidinių redakcijas ir JAV Demokratų partijos dviem senatoriams.

Britų kariai skiepysis savo noru – kad būtų pasirengę vykti į rajonus, kur didelė biologinio ginklo išpuolių rizika.

BBC korespondento gynybos klausimais Jonathano Beale‘o teigimu, G. Williamsono skelbiama žinia akivaizdi – Didžiajai Britanijai reikia daugiau investuoti į gynybą, kad galėtų atremti ne tik įprastas karines grėsmes, bet ir naujus puolimo metodus – pavyzdžiui, kibernetinius išpuolius.