Šis aštuonių puslapių leidinys platinamas maždaug 27,7 tūkst. narių turinčio nusikalstamo sindikato "Yamaguchi-gumi" viduje, siekiant padidinti šios grupuotės, laikomos didžiausia pasaulyje mafijos organizacija, vienybę, rašo dienraštis "Sankei Shimbun".

Pirmajame leidinio "Yamaguchi-gumi Shinpo" puslapyje išspausdintas šios grupuotės vadeivos Kenichi Shinodos (Keničio Šinodos) kreipimasis, kuriame jaunesni nariai raginami laikytis sindikato vertybių ir drausmės, pridūrė laikraštis.

K.Shinoda rašo, kad Japonijos mafijai atėjo sunkūs laikai ir kad jie nebegali kliautis savo "prekiniu ženklu", siekiant užtikrinti veiklos pelningumą, nurodė "Mainichi Shimbun".

Žurnalas, kuris neplatinamas viešai, turi pramogų rubriką, kurioje aprašomos grupuotės vadeivų žvejybos išvykos. Jame taip pat spausdinami satyriniai haiku - tradiciniai trumpi japoniški eilėraščiai - ir stalo žaidimų go bei šogio uždaviniai.

"Galbūt jiems atrodo, kad tapo sunkiau vykdyti savo veiklą veikiant prieš mafiją nukreiptoms priemonėms, draudžiančioms jiems atidarinėti naujas sąskaitas bankuose ir pasirašinėti nekilnojamo turto kontraktus", - "Mainichi Shimbun" citavo vieną šaltinį policijoje.

Manoma, kad jakudzos narių pastaraisiais metais mažėjo: 2012 metų pabaigoje jų buvo apie 63,2 tūkst. - apie 7,1 tūkst. mažiau nei ankstesniais metais, rodo Nacionalinės policijos agentūros statistika.

"Yamaguchi-gumi" nariai sudaro daugiau nei 40 proc. visų šalies nusikalstamų grupuočių narių, tačiau 2012 metais šis sindikatas prarado apie 3 300 narių, pridūrė agentūra.

Kaip ir Italijos mafija arba Kinijos triados, jakudza pajamų gauna iš įvairios veiklos - pradedant lošimais, narkotikų prekyba ir prostitucija, baigiant skolų išmušinėjimu, reketu, aukšto lygio finansiniais nusikaltimais ir verslu priedangos bendrovėse.

Šios gaujos, kurios nėra neteisėtos, istoriškai yra toleruojamos valdžios, nors reguliariai atliekami reidai prieš jų labiau brutalią veiklą.

Japonijoje apie jakudzą sklando daug mitų, o filmuose, televizijos dramose ir gerbėjų žurnaluose pateikiamas patrauklus šio nusikalstamo pasaulio, valdomo stilizuoto smurto ir samurajų garbės kodekso, įvaizdis.

Tačiau ekspertai pažymi, kad nusikalstamo pasaulio tikrovė yra žiaurumas ir rizika, ir tik nedaugelis jame pasiekia geidžiamus turtus ir autoritetą.