Al Šifos kompleksas Gazos mieste tapo kruviniausio istorijoje karo, prasidėjusio prieš penkias savaites, epicentru.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo 1 200 žmonių, daugiausia civilių. Iki šiol nesiliaujanti atsakomoji Izraelio kampanija Gazos Ruože pražudė mažiausiai 11 180 žmonių, tarp jų 4 609 vaikus, pranešė „Hamas“ vyriausybės žiniasklaidos biuras.

Sekmadienį ligoninėje buvę liudininkai agentūrai AFP pasakojo, kad visą naktį vyko „įnirtingos kovos“.

Rankinių ginklų ugnies ir bombardavimo iš oro garsai aidėjo po visą didžiulį kompleksą, o kartu buvo gaunami pranešimai apie tai, kad silpniausi ligoniai, tarp jų ir vaikai, miršta dėl būtiniausių atsargų stygiaus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir kitos JT agentūros teigė, kad net 3 000 pacientų ir personalo glaudžiasi viduje, neturėdami pakankamai degalų, vandens ir maisto.

Gydytojai pranešė, kad naujagimių skyriuje nutraukus elektros tiekimą mirė du inkubatoriuose buvę kūdikiai, o išsijungus ventiliatoriui mirė vyras.

„Labai gaila, bet ligoninė nebeveikia kaip ligoninė“, – pranešė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, susisiekęs su darbuotojais vietoje.

„Jau tris dienas nėra nei elektros, nei vandens“, – sakė jis, apibūdindamas padėtį viduje kaip „baisią ir pavojingą“.

„Nebeveikia“

Izraelis teigia, kad „Hamas“ teroristai, kurie per spalio 7 dienos išpuolius taip pat paėmė įkaitais 240 žmonių, slepiasi objekte ir požeminių tunelių kompleksuose.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas Al Šifą pavadino „Hamas“ operatyvine būstine, tačiau neigė, kad Izraelio pajėgos nusitaikė į šį objektą.

Sekmadienį „Hamas“ vyriausybės sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas Youssefas Abu Rishas sakė, kad mirė dar trys neišnešioti kūdikiai ir šeši kiti pacientai, kurių būklė buvo kritinė. „Baiminamės, kad iki ryto mirčių skaičius dar išaugs“, – sakė jis.

Kitame Gazos miesto gale esančioje Al Kudso ligoninėje padėtis taip pat buvo baisi: Palestinos Raudonasis Pusmėnulis įspėjo, kad dėl generatoriaus kuro stygiaus ligoninė nebedirba. Pasak PSO, nebeveikia dvidešimt iš 36 Gazos Ruožo ligoninių.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pasmerkė „Hamas“ už tai, kad „ligonines ir civilius gyventojus naudoja kaip gyvuosius skydus“, bet kartu paragino Izraelį laikytis „didžiausio santūrumo“.