Genomų iš 33 Afrikos valstybių ir dviejų „užjūrio teritorijų“ tyrimas, ketvirtadienį publikuotas žurnale „The Science“, žymi pandemijos raidą žemyne ir vadinamųjų „nerimą keliančių“ (angl. Variants of concern, VOC) ir „susidomėjimą keliančių“ (angl. Variants of interest, VOI) atmainų atsiradimą. Prieš vieną iš jų, beta atmainą, šiais metais išplitusią visame pasaulyje, kai kurios vakcinos tapo iš dalies neveiksmingos.

„Lėta vakcinacijos kampanija daugelyje Afrikos šalių kuria aplinką, kurioje virusas gali daugintis ir vystytis, – teigė organizacijos. – Dėl to beveik neabejotinai atsiras papildomų VOC, ir bet kuri iš jų gali sužlugdyti pasaulinę kovą su COVID-19.

Nors daugiau nei pusė Jungtinių Valstijų gyventojų ir per 60 proc. žmonių, gyvenančių Europos Sąjungoje, yra visiškai paskiepyti, Afrikoje pilną vakcinos dozę yra gavę vos 3,2 proc. iš 1,2 mlrd. žemyno populiacijos. Dėl to daugelyje Afrikos valstybių kilo sunki trečioji infekcijų banga ir atsirado naujoji Pietų Afrikos atmaina, žinoma kaip C.1.2.

Tyrimas parodė, kad COVID-19 į daugelį Afrikos šalių atkeliavo iš Europos, o žemynas, savo ruožtu, į Europos šalis paleido čia atsiradusias viruso atmainas. Skirtingos viruso atmainos išplito žemyne daugiausia iš Pietų Afrikos, Nigerijos ir Kenijos – visos šios trys šalys turi stipriausius ryšius su platesniu pasauliu.

Beta atmaina, nustatyta Pietų Afrikoje pernai gruodį, greitai išplito į šiaurę, iki pat Kongo Respublikos, greičiausiai kelių ir geležinkelių maršrutais, jungiančiais šalies uostus su subkontinentu, skelbia tyrimo autoriai.

Šis mokslinis tyrimas yra pirmas ryškus garsių Afrikos mokslininkų indėlis, stengiantis išplėsti žemyno galimybes parengti ir išnagrinėti genominius duomenis. Dvi atmainos Vakarų Afrikoje ir Rytų Afrikoje, žinomos kaip B.1.525 ir A.23.1, turi būti pažabotos, teigiama tyrime.

„Numanyti blogiausia“

„Yra svarių įrodymų, kad abiejų šių VOI atmainų vis dažniau pasitaiko regionuose, kuriuose jos buvo aptiktos, o tai leidžia manyti, kad jos gali būti išvysčiusios didesnį atsparumą nei kitos atmainos, – teigia mokslininkai. – Nors būtina atlikti labiau fokusuotą šių VOI atmainų biologinių savybių tyrimą, norint patvirtinti, ar šios atmainos nėra VOC variantai, būtų protinga numanyti blogiausia.“

Tyrimas buvo atliktas bendradarbiaujant su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Afrikos ligų kontrolės ir prevencijos centrais.

„Jeigu virusas ir toliau vystysis Afrikos žemyne, tai jau taps pasauline problema, – sakė tyrimą rengti padėjęs bioinformatikos profesorius Tulio de Oliveira, kuris šiuo metu vadovauja dviejų Pietų Afrikos universitetų genų sekoskaitos institucijoms. – Tai mūsų moralinė pareiga pamėginti apsaugoti Afriką ir pasaulį.“