Odesos rajone rengti policijos pareigūnus padeda instruktoriai iš Jungtinių Valstijų.

Keliolika vyrų iš bataliono „KIjev-1“ mokosi, kaip taikliau šaudyti, kaip apieškoti pastatus, surasti ir sulaikyti įtariamuosius, pagaliau kaip patiems išlikti sveikiems ir gyviems per susišaudymus su pažeidėjais.

„Pagal legendą, nusikaltėliai gerai ginkluoti, turime rimtai treniruotis, nes tokia tikrovė – gatvėse padaugės ginklų, kai šalyje tokia padėtis“, – sako policijos savanoris.

Jie jau uostė parako, kai kovojo Donbase su Rusijos remiamais separatistais, todėl žino – lengviau mūšyje po sunkių pratybų.

„Vaikinai stengiasi, nes turi vieną tikslą, pakeisti šalį, pakeisti pasaulį, kad taptų geresnis. Nė vienas neteikia pirmenybės asmeniniam gyvenimui, vieni paliko verslą, kiti šeimas. Dabar stengiasi, kad nauja policija turėtų naują veidą“, – sako Vadymas Lisnyčukas, bataliono „Kijev 1“ vadas.

Policijos reforma pradėta pernai pirmąja Ukrainos vidaus reikalų ministro pavaduotoja paskirtos Ekos Zguladzės iniciatyva.

Jos tautiečiui, Michailui Saakašviliui, dabar Odesos gubernatoriui, pavyko įveikti ginkluotas grupuotes ir iš dalies korupciją, kai buvo Gruzijos prezidentas. Policijos reformą Odesoje jis pradėjo nuo pradžios – kad pats patirtų, su kuo tenka susidurti pareigūnams. Stebint instruktoriais iš JAV jis mokėsi, kaip tikrinamos mašinos, sulaikomi įtariamieji, kaip evakuojami sužeistieji.

„Esu visai tikras, kad mūsų policija bus dar labiau gerbiama negu JAV, bus net profesionalesnė negu amerikiečiai. Nereikia nieko ypatingo, tik to norėti, turėti ryžto, o šie vaikinai turi tiek energijos, kokios nemačiau jokioje Vakarų Europos šalyje“, – sako M. Saakašvilis

Saugumas Juodosios jūros uoste ir jo apylinkėse ukrainiečiams kelia daug nerimo – netoli Rusijos aneksuotas Krymas.