Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ praneša deputatas Antonas Geraščenka, du šalia Mukačevės blokuoti „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai sudėjo ginklus.

„Jie bendradarbiauja su antiteroristinio centro pajėgomis ir padeda vykdyti derybas su likusiais dvylika vaikinų, kuriuos yra blokavusios antiteroristinio centro pajėgos. Siekiama juos įtikinti savanoriškai sudėti ginklus ir suteikti galimybę atlikti atvirą ir sąžiningą vakar Mukačevėje įvykusios tragedijos tyrimą“, - rašo jis.

Kaip praneša UNIAN, Ukrainos saugumo tarnybos vadovo pavaduotojas Vitalijus Malikovas teigia, kad dėl suderintų „Alfa“ pajėgų veiksmų dar du „Dešiniojo sektoriaus“ nariai išgabenti į ligoninę.

Vis dėlto, V. Malikovo teigimu, situacija vis dar yra įtempta.

„Dešinysis sektorius“ įvardijo mobilizuotų kovotojų skaičių

„Dešiniojo sektoriaus“ atstovas Andrejus Šaraskinas pranešė, kad šiuo metu Ukrainoje mobilizuota apie 10 tūkst. šios organizacijos kovotojų.

„Visoje Ukrainoje mobilizuota apie 10 tūkst. aktyvistų“, - pranešė jis.

Kaip rašo inforesist.org, A. Šaraskinas patvirtino, kad „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai iš „Antiteroristinės operacijos“ zonos grįžo į operatyvines bazes. Jo teigimu, trauktis iš „Antiteroristinės zonos“ jie pradėjo dar vakar, liepos 11 d.

Reikalauja išankstinių rinkimų

Šalia Ukrainos prezidento administracijos pastato protesto akciją surengę asmenys reikalauja, kad Ukrainoje būtų surengti išankstiniai rinkimai. 

Apie tai pabendravusi su protesto dalyviais praneša deputatė Olga Bogomolec. 

Anot jos, kaip rašo UNIAN, „Dešiniojo sektoriaus“ šalininkai taip pat reikalauja išformuoti koaliciją, panaikinti deputatų neliečiamybę ir patvirtinti konstitucijos pakeitimus. 

Jau anksčiau apie būtinybę rengti išankstinius rinkimus kalbėjo Regionų partijos pasekėjai – Opozicijos blokas.

„Dabartinė koalicija ir parlamentas pademonstravo savo neįgalumą. Karo koalicija turi būti išformuota. Aukščiausioji Rada turi būti perrinkta iš naujo“, - teigiama šios partijos pranešime dėl įvykių Mukačevėje.

Kaltina vieni kitus dėl susišaudymo inicijavimo

Ukrainos vidaus reikalų ministerija praneša, kad liepos 11 d. Mikačevėje įvykusiame konflikte pirmieji ginklus panaudojo „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai.

Kaip pranešama Ukrainos vidaus reikalų ministerijos paskelbtame pranešime, per konfliktą Mukačevėje pirmieji ginklus panaudojo būtent „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai. Pranešama, kad šis faktas užfiksuotas vaizdo įraše, iš kurio matyti, kad buvo šaudoma į taikų gyventoją, o jo kūnas vėliau buvo įkeltas į „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojų automobilį, praneša UNIAN.

Tik tada, remiantis oficialiu Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešimu, milicijos pajėgos pagal iškvietimą atvyko į įvykio vietą.

Milicininkai buvo priversti panaudodami ginklus pasipriešinti užpuolikams, kurie kėlė grėsmę beginkliams taikiems gyventojams.

„Dešiniojo sektoriaus“ 13-ojo bataliono atstovas spaudai Ameksejus Bykas savo ruožtu pranešė, kad pirmoji šaudyti Mukačevėje pradėjo milicija.

Apie tai jis kalbėjo Kijeve surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje.

„Šiuo metu situacija tokia, kad du „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai žuvo ir keturi buvo sužeisti. Žuvusių milicininkų nėra, o tai liudija apie tai, kad pirmieji šaudyti pradėjo būtent jie“, - pareiškė A. Bykas.

Jo teigimu, jei pirmieji būtų šaudę „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai, aukų iš milicininkų pusės būtų buvę daug.

Ukrainos saugumo tarnyba ragina „Dešinįjį sektorių“ sudėti ginklus

Ukrainos saugumo tarnybos vadovo pavaduotojas Vitalijus Malikovas Mukačevėje surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad galimam dialogui skirtas laikas eina į pabaigą ir jei „Dešinysis sektorius“ nesudės ginklų, bus pradėtas jų sulaikymas.

Kaip praneša inforesist.org, šiuo metu Mukačevės ir Užhorodo miestuose pagal dėl liepos 11 d. įvykių pradėtas baudžiamąsias bylas vykdoma 15 kratų.

„Ateikite ir pasiduokite, tiek jums, tiek ir žmonėms tai bus geriausia išeitis iš susiklosčiusios situacijos“, - į „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojus kreipėsi V. Malikovas.

„Dešiniojo sektoriaus“ vadovo pavaduotojas visuomeninei ir politinei veiklai Andrejus Taracenka pranešė, kad „Dešiniojo sektoriaus“ lyderis Dmitrijus Jarošas derasi su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovu dėl įvykių Mukačevėje.

Jo teigimu, kaip praneša UNIAN, „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai šiuo metu yra toli kalnuose.

„Negaliu pasakyti, kiek jų ten yra. Šiuo metu ryšio su jais nepalaikome, nors vakar dieną ir per visą naktį ryšys buvo“, - pranešė A. Taracenka.

Taip pat jis pabrėžė, kad žuvo du „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai, dar penki buvo sužeisti. „Vienas ar du patyrė rimtų sužeidimų, į juos buvo šaudyta iš didelio kalibro kulkosvaidžio. Vienam pataikyta į ranką, kitam – į koją. Abu rimtai sužeisti“, - informavo jis.

Anksčiau „Dešinysis sektorius“ buvo pranešęs apie keturis sužeistus ir du žuvusius asmenis.

Blokuoja kelius

Ukrainos nacionalistų organizacija „Dešinysis sektorius“ pradėjo blokuoti kelius vedančius į Mukačevę, kurioje teisėsaugininkai užblokavo šeštadienio susišaudyme dalyvavusius organizacijos narius. „Dešinysis sektorius“ taip pat surengė piketą prie prezidentūros Kijeve ir renka savanorius, kurie dalyvautų blokuojant kelius, informuoja TASS.

„Renkame žmonės, kurie dalyvautų blokuojant Žitomiro kelią prie Kijevo“, - teigė akcijos organizatorius. „Dešiniojo sektoriaus“ 13-ojo bataliono vadas Aleksejus Bykas informavo, kad taip siekiama blokuoti milicijos pastiprinimą, vykstantį į Mukačevą.

Piketas prie prezidentūros vyksta be incidentų, jame dalyvauja keliasdešimt žmonių. Kai kurios greta įsikūrusios kavinės pasisiūlė protesto dalyvius pavaišinti nemokama kava ir sumuštiniais.

Tuo metu teisėsaugininkai ir „Dešiniojo sektoriaus“ nariai konfliktą bando išspręsti derybų būdu. Į Mukačevą anksčiau sekmadienį atvyko „Dešiniojo sektoriaus“ lyderis Dmitrijus Jarošas.

Ukrainos Saugumo tarnybos atstovė spaudai pranešė, kad vyksta derybos, o situacija - kontroliuojama.

Užkarpatės srities prokuratūra informavo, kad per šeštadienį įvykusį susišaudymą tarp milicijos ir „Dešiniojo sektoriaus“ 3 žmonės žuvo, o 11 buvo sužeista. Vienas iš žuvusiųjų - civilis. Užkarpatės prokuratūra pradėjo baudžiamąją bylą dėl nusikalstamos organizacijos subūrimo ir teroro akto.

Įvyko konfliktas tarp „neteisėtos kovotojų grupuotės“ ir mafijos

Partijos „Petro Porošenkos blokas“ narys Jurijus Lucenka mano, kad įvykiai Mukačevėje – konflikto tarp mafijos ir „neteisėtos kovotojų grupuotės“ rezultatas. Apie tai jis parašė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, praneša TASS.

J. Lucenka teigia, kad patriotizmu negalima pateisinti fakto, kad „iki dantų ginkluoti žmonės“ atsiranda už 1 600 km nuo fronto linijos. Pasak jo, nusikalstamumas nepriklauso nuo politinių pažiūrų. Be to, kalbos apie stabilumą neturi likti tik kalbomis, tik pakeisiančiomis realią kovą prieš organizuotus kontrabandininkus ir prekeivius narkotikais, atvirai veikiančius išvien su teisėsauga ir valdžia.

J. Lucenka mano, kad milicija akivaizdžiai pasidavė kovoje prieš daugybę nusikalstamų grupuočių, kurias globoja klanai šalies regionuose arba kurios skelbiasi esančios patriotinės.

Politikas mano, kad policijos reforma Kijeve teliks parodomoji, jeigu tučtuojau nebus reformuoti milicijos skyriai Ukrainos rajonuose. Anot J. Lucenkos, į policiją reiktų priimti visiškai naujus žmones, kuriems vadovautų konkurso būdų atrinkti vadovai ir jų padėjėjai.