Šios iniciatyvos imtasi šalį neseniai sukrėtus keletui korupcijos skandalų, kurie baigėsi tam tikrų visuomenės veikėjų sulaikymu ar atleidimu. „Vyriausybės deklaracijų slėpimas nuo ukrainiečių tokiu metu reiškia visiškos korupcijos šalyje dangstymą“, – sakoma trečiadienį paskelbtos peticijos, kurią iki šiol pasirašė daugiau kaip 83 tūkst. žmonių, tekste. Tam, kad prezidentas būtų įpareigotas svarstyti kurią nors peticiją, ji turi surinkti bent 25 tūkst. parašų.

Naujoji peticija siekia, kad V. Zelenskis vetuotų šią savaitę parlamente per antrą svarstymą priimtą įstatymo projektą, kuris numato vėl įpareigoti pareigūnus privalomai pildyti elektronines turto deklaracijas, tačiau jos vienerius metus nebūtų pasiekiamos visuomenei. „Piliečiai ir žurnalistai neteko prieigos prie įrankio, padedančio stebėti pareigūnų veiksmus, ir pagrindinio saugiklio nuo korupcijos“, – pažymima peticijos tekste.

Remiantis liepos pabaigoje paskelbtais apklausos, kurią atliko Kyjivo tarptautinis sociologijos institutas (KIIS), rezultatais, 89 proc. ukrainiečių laiko korupciją rimta problema, nusileidžiančia tik Rusijos invazijai.

Minėtas įstatymas „neleis visuomenei ir žurnalistams kontroliuoti valdžios institucijų“, sutiko Ukrainos nevyriausybinė organizacija Veiksmų prieš korupciją centras (AntAC). „Tai yra nepaprastai svarbu vykstant karui, atsižvelgiant į skandalus, susijusius su butais, namais užsienyje ir prabangiais automobiliais“, – tikino organizacija.

Prasidėjus Rusijos invazijai, V. Zelenskis ne kartą žadėjo kovoti su korupcija Ukrainoje. Tai yra vienas iš pagrindinių reikalavimų, kuriuos Kyjivui kelia jo Vakarų sąjungininkai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją