„(Ministrų) taryba pažymi, kad Turkija traukiasi tolyn nuo Europos Sąjungos“, – sakoma Bendrijos Europos reikalų ministrų pareiškime, paskelbtame po susitikimo Liuksemburge.

„Dėl to derybos dėl Turkijos priėmimo atsidūrė aklavietėje“, – teigiama jame.

ES santykiai su Turkija pastaraisiais metais tapo įtempti dėl ištisos virtinės ginčų dėl teisių ir įstatymo viršenybės principo, o dar labiau jie paaštrėjo prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui ėmusis masinio susidorojimo priemonių su nepavykusio 2016-ųjų perversmo dalyviais ir organizatoriais.

Sekmadienį R. T. Erdoganas laimėjo rinkimus, po kurių jam buvo suteikta dar daugiau įgaliojimų; tai sukėlė nerimą Briuseliui, paskelbusiam tik trumpą sveikinimo žinutę perrinktam Turkijos prezidentui.

Vis dėlto ES ministrai pripažino, jog Turkija tebėra „svarbi partnerė“ tokiais klausimais kaip migrantų antplūdžio į Europą malšinimas.

„Taryba yra itin susirūpinusi dėl besitęsiančio ir keliančio didelį nerimą atsitraukimą (užtikrinant) įstatymo viršenybės principą bei pagrindinęs teises, įskaitant saviraiškos laisvę“, – nurodė ES ministrai.

„Pablogėjimas teismų nepriklausomybės ir veiklos (srityje) negali būti toleruojamas; lygiai kaip ir tebesitęsiantys apribojimai, sulaikymai, įkalinimai bei kitos priemonės, nutaikytos į žurnalistus, akademikus, politinių partijų narius, įskaitant parlamentarus, žmogaus teisių gynėjus, socialinių tinklų vartotojus bei kitus, besinaudojančius savo pagrindinėmis teisėmis ir laisvėmis“, – sakoma ES ministrų pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)