Pirmadienio vakarą Vokietijos diplomatinės žinybos viloje pasibaigė Normandijos ketvertuko užsienio reikalų ministrų derybos. Tačiau susitikimą baigė trys derybininkai – Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai, nedalyvaujant diplomatams iš Prancūzijos.

S. Lavrovas: ilgas, bet naudingas

Susitikime Sergejus Lavrovas, Frankas Walteris Steinmeieris ir Pavelas Klimkinas aptarė, kaip laikomasi Minsko susitarimo sąlygų, paliaubų pažeidimus, Kontraktinės grupės darbo pogrupių kūrimą ir apsikeitimą belaisviais tarp vadinamųjų Donecko liaudies respublikos, Luhansko liaudies respublikos ir Ukrainos karių, informuoja newsru.com.

„Susitikimas „normandišku formatu“ Berlyne buvo ilgas, bet naudingas, buvo nemažai prieštaringų idėjų, tačiau pavyko išsaugoti vasario 12-os susitarimų grynumą“, – cituoja Rusijos užsienio reikalų ministrą S. Lavrovą „Interfax“.

Rusija ir Ukraina sutarė dėl mažesnio kalibro ginkluotės atitraukimo

Jis taip pat pareiškė, kad jo kolegos „palaikė iniciatyvą atsisakyti mažesnių nei 100 mm kalibro ginkluotės ir kad susitarimus dėl ginkluotės išvedimo suptų tankai“.

Rusija ir Ukraina pirmadienį vėlai vakare sutarė dėl būtinybės atitraukti mažesnio kalibro ginklus nuo fronto linijų Rytų Ukrainoje, žengdamos naują žingsnį pastangose nutraukti metus trunkantį konfliktą.

Šalių užsienio reikalų ministrai, Berlyne susitikę su kolegomis iš Prancūzijos ir Vokietijos, taip pat sutarė dėl paramos tarptautiniams stebėtojams.

Be to, nutarta įkurti keturias darbo grupes spręsti opiausioms problemoms, su kuriomis susiduria gyventojai neramumų krečiamame regione, kur Rusijos remiami separatistai kaunasi su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.

Susitikimas vyko kilus naujiems susirėmimams Donecko rajone ir netoli Šyrokynės miestelio, esančio į rytus nuo strategiškai svarbaus Mariupolio uostamiesčio prie Azovo jūros.

Na o Ukrainoje pasiskelbusios LNR įgaliotasis atstovas Vladislavas Deinego neatmetė galimybės, kad konflikto Donbase šalys išves mažesnę nei 100 mm kalibro ginkluotę. „Manau, išvedimas (ginkluotės) bus, bet tai nebus lengva, galimi sunkumai iš Ukrainos pusės. Būtina perkelti akcentą į susišaudymų nutraukimo pusę“, – pareiškė jis.

F-W.Steinmeieris: šalys neturi kito pasirinkimo

Susitikimo šeimininkas, Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas- Walteris Steinmieris, po derybų tvirtino, kad konflikto šalys neturi kito pasirinkimo, tik laikytis susitarimų, kurie šių metų vasarį ir pernai rugsėjį buvo sudaryti Baltarusijos sostinėje.

„Visi žino, kad mūsų laukia ilgas kelias, - sakė F.-W.Steinmeieris žurnalistams po susitikimo, kuris baigėsi netrukus po vidurnakčio. - Tačiau padarysime viską, ką galime, kad šis procesas būtų tęsiamas“.

Pasak Vokietijos diplomatijos vadovo, pirmadienį buvo sutarta, jog nuo fronto linijos turi būti atitraukti mažesnio negu 100 mm kalibro ginklai, taip pat visų rūšių tankai.

F.-W.Steinmeieris sakė, kad keturi diplomatai taip pat sutarė dėl būtinybės skubiai įkurti keturias darbo grupes spręsti problemas, susijusias su saugumu, vietos rinkimų separatistų kontroliuojamose teritorijose organizavimo procesu, apsikeitimu belaisviais ir sunkia ekonomine padėtimi Rytų Ukrainoje.

Po susitikimo Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas savo šalies žiniasklaidai sakė, kad derybų dalyviams nepavyko pasiekti susitarimo dėl Ukrainos reikalavimų dislokuoti taikdarius.
Ministras taip pat kritikavo neseniai Ukrainos parlamento priimtus įstatymus, kurie, pasak jo, žlugdo Minsko susitarimus.

„Mes pabrėžėme būtinybę įgyvendinti Minsko susitarimus visa jų apimtimi, ne tik dėl karinio segmento, bet taip pat politinėje, ekonominėje ir humanitarinėje srityse“, - sakė S.Lavrovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Rusijos grįžimas į Didįjį aštuonetą priklauso nuo susitarimo dėl Ukrainos sėkmės

Vokietijos užsienio reikalų ministras pirmadienį pareiškė, kad Rusijos grįžimas į prestižinį diplomatijos klubą priklauso nuo taikos susitarimo dėl Ukrainos sėkmės.

Rusija neteko narystės Didžiajame aštuonete (G-8) po daugiau kaip prie metus įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir paramos prorusiškų separatistų sukilėliams, kovojantiems prieš vyriausybės pajėgas rytinėje Ukrainoje.

Savo komentarus, kuriuos išplatino jo biuras, F-W. Steinmeieris išsakė prieš pat susitikimą su savo kolegomis iš Prancūzijos, Rusijos ir Ukrainos, skirto aptarti sprendimų, dėl kurių Baltarusijos sostinėje Minske buvo susitarta vasarį ir rugsėjį, įgyvendinimui.

F.-W.Steinmeieris paneigė prielaidą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali būti pakviestas dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) susitikime, kurį Vokietija rengia birželio mėnesį, bet pridūrė, kad Maskvos izoliacija negali būti neribota.

„Kelias iš G-7 į G-8 iš tikrųjų eina per Ukrainą ir Minsko susitarimų įgyvendinimą“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovas vizito Barselonoje metu.

Separatistai: iš mūsų pusės vyrauja ramybė

Po Ukrainos krizei skirto užsienio reikalų ministrų susitikimo Berlyne prorusiški separatistai Donbase paskelbė vienašališkas paliaubas. „Iš mūsų pusės vyrauja ramybė“, – antradienį Luhanske agentūrai „Interfax“ sakė separatistų lyderis Vladislavas Deinega.

Taip sreparatistai reagavo į Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų raginimą laikytis vasarį Minske sutartų paliaubų. Visos šalys privalo nutraukti mūšius ir iš konflikto zonos galutinai atitraukti sunkiąją ginkluotę, sakoma naktį į antradienį paskelbtame baigiamajame pareiškime.