Teismas patenkino policijos teisininkų prašymą pratęsti sulaikymo terminą, kuris paprastai yra 24 valandos ir po kurio sulaikytajam teisme turi būti pateikti kaltinimai. Tanzanietis ir toliau yra laikomas šiaurės rytiniame Garisos mieste, kuriame islamistai nužudė 148 žmones.

Atsakomybę už visą dieną trukusią universiteto komplekso apsiaustį prisiėmė su „al Qaeda“ siejamas Somalio islamistų judėjimas „al Shebab“. Tai buvo kruviniausias išpuolis Kenijoje po 1998 metų sprogdinimo JAV ambasadoje Nairobyje.

Policijos teisininkai sako, kad penki Kenijos piliečiai yra įtariami ginklais aprūpinę ketvirtadienio išpuolį surengusius užpuolikus.

Vienas iš vyrų buvo suimtas tame pačiame universiteto komplekse, kuriame dirbo apsauginininku. Kiti buvo sulaikyti, kai bandė pereiti sieną į Somalį.

Taip pat nurodyta, kad tanzanietis mėgino pasislėpti universiteto komplekso „lubų ertmėje“ ir turėjo granatų, informavo vidaus reikalų ministerijos atstovas Mwenda Njoka.

Policija tikrina sulaikytųjų telefoninių pokalbių išklotines, tikėdamiesi rasti jų ryšių su keturiais išpuolį įvykdžiusiais užpuolikais, kuriuos nukovė Kenijos kariai, įrodymų.

Sekmadienį pareigūnai įvardino vieną iš keturių užpuolikų, kuris, kaip išsiaiškinta, buvo Kenijos pilietis, atkreipdami dėmesį į „al Shebab“ sugebėjimą verbuoti sau kovotojus šioje šalyje.

Iš Somalio kilęs Abdirahimas Abdullahi buvo universiteto teisės studentas, kurį daugelis pažinojo kaip puikiai besimokantį „nuostabų būsimą teisininką“, sakė M.Njoka.

Netekę pozicijų Somalyje „Al Shebab“ kovotojai suintensyvino savo išpuolius Kenijoje ir jaunų musulmonų kovotojų verbavimą šalies šiaurės rytiniuose bei pakrantės regionuose.

Už įtariamą „al Shebab“ kovotojų vadą Mohamedą Mohamudą ir išpuolio Garisos universitete sumanytoją, buvusį mokytoją iš Kenijos, kuris dabar, kaip manoma yra Somalyje, siūlomas 215 tūkst. JAV dolerių atlygis.