Apie tai pranešama Ukrainos tarnybos „Radio Svoboda“ straipsnyje „Serbijoje dėl V. Putino vizito pakeistas istorinis kalendorius“. Straipsnyje rašoma, kad V. Putinui išreiškus pageidavimą dalyvauti iškilmėse, Belgrado išvadavimo diena bus švenčiama keturiomis dienomis anksčiau, nei istorinė data – spalio 16, o ne spalio 20 d. V. Putino garbei taip pat pirmą kartą per beveik 30 metų rengiamas karinis paradas. Tokio dalyko nebuvo net Josipo Brozo Tito laikais, pažymi Belgrado laikraščio „Blic“ redaktorius Nikola Tomičius.

„Vadovybė Belgrade nusprendė valstybinės šventės datą pakoreguoti pagal V. Putino vizito darbotvarkę. Mano nuomone, tai iškalbingai liudija apie tai, jog vadovybė Belgrade labai lanksčiai vertina net šalies suverenitetą. Viskas priklauso nuo to, ko jiems šiuo metu reikia“, – sako N. Tomičius.

V. Putino garbei Serbijoje pirmą kartą nuo 1985 m. organizuojamas karinis paradas, kuriame dalyvaus apie tris tūkstančius karių – pėstininkai, artilerija, tankistai, aviacija ir net Dunojaus kariniai laivai, tiksliau – valtys. Prie Serbijos pilotų prisijungs ir rusų karinė grupė „Čiurliai“ („Strižy“).

Apžvalgininkų nuomone, V. Putino vizitas ir viskas, kas su juo susiję, reikalingas ne tiek Serbijai, kiek Rusijai ir jos propagandininkams. Jie siekia parodyti, kad Rusija turi draugų užsienyje, ir kad ji vaidina svarbų vaidmenį Balkanuose. Pastaruosius kelerius metus Serbijoje nebuvo minimos išvadavimo datos, nes šiuo metu valdžioje yra centro dešinieji, negerbiantys partizanų armijos, kuriai vadovavo komunistų partijos generalinis sekretorius Josipas Brozas Titas, vaidmens. O Sovietų Sąjunga savo laiku pripažino tik partizanų judėjimą ir bendradarbiavo tik su juo. V. Putino vizitas į Belgradą truks tik vieną dieną – spalio 16. Į iškilmes nepakviesti kitų šalių, kurių kariai kovojo Raudonosios armijos gretose (pvz., Antrojo Ukrainos fronto kariai), prezidentai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)