Už Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sričių įtraukimą į Rusijos sudėtį balsavo skirtingas deputatų skaičius. Už DOnecko prijungimą prie Rusijos balsavo 413 deputatų, už Luhansko – 412 deputatų, už Zaporižės ir Chersono sričių įtraukimą – atitinkamai 409 ir 411 deputatų.

Sprendžiant pagal išankstinės posėdyje esančių deputatų registracijos rezultatus, salėje buvo 408 deputatai, o 42 parlamentarų nebuvo.

Visais atvejais esą balsuota vienbalsiai, nė vienas deputatas nebalsavo prieš ir nesusilaikė.

Komentuodamas rezultatus, Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas teigė, kad galėjo įvykti techninių trikdžių, tačiau patarė nesiblaškyti dėl kiek besiskiriančių skaičių, nes, jo teigimu, balsavimas įvyko, ir buvo balsuota vienbalsiai už minėtų sričių prijungimą prie Rusijos.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kreipėsi į parlamentą ir ragino įstatymų leidėjus pritarti įstatymo projektui ginti rusų kalbą, kultūrą ir sienas. „Mes nereaguojame į įsivaizduojamas grėsmes, mes giname savo sienas, savo Tėvynę ir savo žmones“, – sakė jis.

Sergejus Lavrovas

S. Lavrovas taip pat tvirtino, kad JAV subūrė visas Vakarų šalis prieš Maskvą, siekdamos paremti Kyjivą. „Jungtinės Valstijos pavergė beveik visus kolektyvinius Vakarus, mobilizavo juos paversti Ukrainą karo su Rusija įrankiu“, - kalbėjo S. Lavrovas.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Rusija tarsis su dviejų Ukrainos regionų, kuriuos Maskva aneksavo praėjusią savaitę, vietos gyventojais, kad nustatytų tikslias regionų, kurie bus prijungti prie šalies, ribas.

Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė šias aneksijas.

„Ketiname toliau konsultuotis su šių regionų gyventojais“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, turėdamas omenyje pietinius Chersono ir Zaporižios regionus, kuriuos iš dalies kontroliuoja Ukrainos kariuomenė.

Rusijos Konstitucinis teismas sekmadienį pripažino teisėtomis prezidento Vladimiro Putino pasirašytas sutartis dėl keturių Maskvos okupuotų Ukrainos regionų – Donecko, Chersono, Luhansko ir Zaporižios sričių – aneksijos.

Penktadienį Kremlius keturis okupuotus Ukrainos regionus paskelbė Rusijos dalimi.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais, laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas ir pasmerkė šias aneksijas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį po daugiau kaip pusvalandį trukusios kalbos pasirašė sutartis dėl „regiono priėmimo į Rusiją“ su keturiems okupuotiems regionams Maskvos primestais vadovais.

Viačeslavas Volodinas

V. Putino teigimu, žmonės referendumuose padarė „nedviprasmišką pasirinkimą“.

„Šiandien pasirašome sutartis dėl Donecko „liaudies respublikos“, Luhansko „liaudies respublikos“, Chersono ir Zaporižios regionų priėmimo Rusijos sudėtin. Esu tikras, kad šis sprendimas bus paremtas, nes tai yra milijonų žmonių valia“, – tvirtino jis.

Savo kalboje jis taip pat teigė, kad Rusija nesiekia Sovietų Sąjungos atkūrimo.

Anot V. Putino, Rusija pasirengusi deryboms su Ukraina, bet „savo žemę“ gins visomis jėgomis ir priemonėmis, taip pat kaltino Vakarus bandant suskaldyti jo šalį.

Kremliaus šeimininkas taip pat pažymėjo, kad JAV yra „vienintelė šalis pasaulyje, du kartus panaudojusi branduolinį ginklą“.

„Beje, jie sukūrė precedentą“, – teigė jis.

Sergejus Lavrovas

Ukrainos teigimu, vienintelis deramas Vakarų atsakas būtų tolesnės sankcijos Rusijai ir daugiau ginklų ukrainiečių pajėgoms.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį sakė, kad jo šalis „niekada, niekada, niekada nepripažins Rusijos pretenzijų į Ukrainos suverenią teritoriją“.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį pasmerkė Rusijos planus paskelbti apie okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją ir pavadino šiuos ketinimus „pavojinga eskalacija“, kuriai „nėra vietos šiuolaikiniame pasaulyje“.

„Su tuo negalima taikytis“, – pabrėžė JT vadovas.

Minimos keturios teritorijos sudaro sausumos koridorių tarp Rusijos ir 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Šie penki regionai kartu sudaro apie 20 proc. Ukrainos, kurios pajėgos pastarosiomis savaitėmis atsikovoja vis daugiau žemių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)