Apie tai praneša naujienų agentūra „RBK-Ukraina“, remdamasi Pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovės Natalijos Humeniuk pareiškimu.

„Rusai susprogdino dalį konstrukcijos ir naudoja dar vieną technogeninio šantažo kortą, kad darytų spaudimą gynybos pajėgoms ir Ukrainai apskritai“, – sakė ji.

Anot N. Humeniuk, nebegalėdami ilgiau laukti, kur prasidės Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas, jie bando išprovokuoti tam tikrą situaciją.

„O supratę, ką pridirbo, patys evakuojasi“, – pridūrė ji.


Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas tviteryje rašo, kad padaryta žala bus milžiniška.

„#Rusija susprogdino Kachovkos # hidroelektrinės užtvanką. Tikslas akivaizdus: sukurti sudėtingų kliuvinių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų progresui, perimti informacinę iniciatyvą, atitolinti teisingą karo baigtį. Didžiulėje teritorijoje bus sunaikinta visa, kas gyva, pražus daug gyvenviečių, aplinkai bus padaryta milžiniška žala...

Dar vienas iš anksto kruopščiai suplanuotas nusikaltimas iš to, ką galima vadinti vienu dideliu Rusijos Federacijos XXI amžiaus nusikaltimu – didelio masto karo #Europoje. Rusija privalo nedelsiant būti pripažinta teroristine valstybe su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis....“ – rašė jis tviteryje.

Jermakas: kyla grėsmė Zaporižės atominei elektrinei

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas pareiškė, kad Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas – dar vienas rusų karo nusikaltimas ir ekocidas.

Kaip „Telegram“ rašė A. Jermakas, dėl šio incidento prezidentas Volodymyras Zelenskis skubiai šaukia Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį.

„Kachovkos HE. Dar vienas Rusijos teroristų karo nusikaltimas. Prezidentas šaukia Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį. Tai ekocidas. Rusai atsakys už tai, kad Chersono srities pietuose ir Kryme žmonės gali likti be geriamojo vandens, gali būti sunaikinta dalis gyvenviečių ir biosferos“, – pabrėžė Ukrainos prezidento administracijos vadovas.

Jo teigimu, okupantų veiksmai Kachovkos HE taip pat kelia pavojų Zaporižės atominei elektrinei. Dabar dirba tiek centrinė, tiek regioninė valdžia.

„Žmonių saugumas šiandien – prioritetas. Reikia pasirūpinti, kad priešas būtų nubaustas tarptautiniu lygiu“, – pridūrė A. Jermakas.

Evakuojami Chersono srities gyventojai

Chersono srities karinė vadovybė pranešė, kad, rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, vanduo pasieks kritinį lygį per penkias valandas.

Kaip informuoja UNIAN, tai skubiame kreipimesi į gyventojus pareiškė Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

„Rusijos kariuomenė įvykdė dar vieną teroro aktą – susprogdino Kachovkos hidroelektrinę. Po penkių valandų vanduo pasieks kritinį lygį, pradėta pavojingų rajonų gyventojų evakuacija", – sakė pareigūnas.

Jis paragino žmones skubiai susirinkti dokumentus bei būtiniausius daiktus ir laukti evakuacinių autobusų.

O. Prokudinas patikino, kad visų atitinkamų operatyvinių tarnybų atstovai ir kariškiai dirba vietoje.

Chersono srities karinės administracijos vadovas taip pat kreipėsi į kairiojo Dniepro kranto gyventojus, prašydamas gelbėtis ir palikti pavojingus rajonus.

Be to, paskelbta schema, kurioje nurodytos vietos, kur reikia vykti pavojinguose rajonuose esantiems žmonėms.

Kaip anksčiau pranešė UNIAN, birželio 6 d. okupantai rusai susprogdino Kachovkos hidroelektrinę. Šį faktą patvirtino Ukrainos Pietų operatyvinės karinės vadovybės atstovai. Dabar tikslinamas sugriovimo mastas, vandens greitis ir apimtis, galimos potvynių vietos.

Kachovkos vandens telkinys yra žemutinė ir paskutinė (šeštoji) Dniepro vandens telkinių kaskados pakopa. Ji yra Chersono srityje netoli Naujosios Kachovkos miesto. Žemiau pasroviui yra Chersonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)