Lenkijos prokurorai praeitą savaitę paneigė laikraščio "Rzeczpospolita" pranešimą, kad ant prieš dvejus metus Smolenske (Rusija) sudužusio lėktuvo nuolaužų pareigūnai aptiko sprogstamųjų medžiagų likučių. Per šią katastrofą žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir dar 95 politikos elito atstovai, patekusio lėktuvo nuolaužose.

Straipsnyje buvo cituojami neįvardinti šaltiniai. Antradienio numeryje "Rzeczpospolita" bendrovės stebėtojų taryba skelbia, kad rekomendavo atleisti vyriausiąjį redaktorių Tomaszą Wroblewskį, jo pirmąjį pavaduotoją ir du nacionalinių naujienų padalinio vadovus.

"Su publikacija susiję reporteriai neturėjo pagrindo teigti, kad nuolaužose buvo rasta trotilo ir nitroglicerino pėdsakų, - teigiama laikraštyje. - Mes manome, kad šis tekstas turi trūkumų ir buvo netinkamai pagrįstas".

Stebėtojų taryba taip pat prašė atleisti straipsnio autorių, nes jis nesugebėjo pateikti raštiškų įrodymų, kurie paremtų jo straipsnyje išdėstytus teiginius. Laikraščio savininkas ir stebėtojų tarybos pirmininkas Grzegorzas Hajderowiczius patvirtino, kad minėtieji asmenys atleisti.

Lenkijos kariuomenės prokurorai sakė, kad lėktuvo nuolaužose rado didelės energijos dalelių, bet perspėjo, kad tokiais atvejais tyrimų rezultatai dažnai būna klaidingi. Pasak jų, paimtus pavyzdžius dar reikia ištirti ir tik tuomet bus nustatyta, ar ten yra sprogstamųjų medžiagų.