Dėl precedento neturinčio sniego kiekio Tverėje paskelbta nepaprastoji padėtis, Sankt Peterburge baiminamasi, kad įgrius stogai, o Pskove kaimynai vieni kitų prašo padėti nukasti sniegą. Kituose europietiškos Rusijos dalies miestuose skundžiamasi mažiau pavojingomis problemomis – Vladimire ir keliuose kituose miestuose susidarė kelių kilometrų automobilių kamščiai, įvyko keli tragiški eismo įvykiai, žuvo Uljanovsko vicegubernatorius.

Tverėje įtaria, kad sniego valymo automobiliai išvyko į Maskvą

Tverės gatves padengė 40 centimetrų sniego sluoksnis, po kuriuo – ledas, todėl sunku judėti tiek pėstiesiems, tiek automobiliams. Eismo trikdžiai tęsiasi antrą parą, vietos gyventojai ėmė nepasitikėti administracija.

„Įdomiausia, jog sklandė gandai, kad sniego valymo techniką nusiuntė į Maskvą. Bet, kaip teigia vadovai, paaiškėjo, kad pusė technikos tiesiog sugedusi. O antra pusė – tik 10 automobilių, jie išvažiavo, tačiau nepajėgė nusigauti iki valytinos vietos“, – teigė Tverės žurnalistas Igoris Marčenkoffas.

„Ne tik eiliniai žmonės, bet ir gubernatorius, aukšti pareigūnai negali atvykti į susitikimo vietą. Žodžiu, miestas pabudo, visiškas chaosas, o taip gražiai viskas atrodo, žiema“, – pasakojo vietos gyventojas.

Tverėje visuomeninis transportas neišvažiavo iš parkų. Įvažiuoti į miestą neįmanoma, greitosios pagalbos automobiliai negali privažiuoti iki ligoninių, gydytojai stengiasi padėti pacientams telefonu. Tverėje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Sankt Peterburgas dėl sniego tapo pusiau nematomas

Dėl vėjo ir kritulių kultūrinėje Rusijos sostinėje gelbėtojams teko vykti į Petropavlovsko krantinę, nes kilo pavojus, kad dėl vėjo grius stogai. Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojams ne iš karto pavyko imtis darbo, nes dėl stipraus vėjo negalėjo pastatyti kopėčių, pranešė „Vesti“.

Keliuose Sankt Peterburgo rajonuose trūko karšto vandens vamzdžiai.

Maskvoje automobilių kamščiai nepasiekė 10 balų iš 10-ies galimų, na o Sankt Peterburge pavakary situaciją buvo galima apibūdinti taip: „Pėsčiomis greičiau.“ Šiame mieste jau antrą kartą kamščiai keliuose vertinami 10 balų. Kaip pranešė „Interfax“ korespondentas, Sankt Peterburgo centre dėl pūgos nebesimato Petropavlovsko tvirtovės soboro, o Kunstkameros bokštas praktiškai nepastebimas pilkšvai baltame dangaus fone. Auksinis Isakijaus soboro kupolas aplipo sniegu, jo irgi praktiškai nesimato.

Pskovas skendi sniege

Nepaliauja snigti ir Pskove, regiono valdžiai tai kelia didelį nerimą. Gubernatoriaus pavaduotojas Aleksandras Kuznecovas sušaukė skubų pasitarimą.

„Mūsų susitikimo tikslas – išanalizuoti Pskovo pajėgas ir priemones, čia parą iškritęs sniegas viršijo pusės mėnesio normą. Būtina apsvarstyti klausimą, kaip pritraukti papildomos technikos iš kaimyninių rajonų, tik be žalos jiems“, – susirinkime paskelbė vicegubernatorius.
Penktadienio naktį Pskovo teritorijoje praūžė ciklonas, todėl atvėso, iškrito drėgnas sniegas, o centriniuose ir rytiniuose rajonuose sulaukta lijundros.

Sniegą valanti technika nesusidoroja su darbu

Transporto problemomis skundžiamasi ir kituose Rusijos miestuose.

„Dėl sniego ir vėjo Jaroslavlyje užpustyti keliai. Sniegą valanti technika nespėja jų valyti, žinoma, susidarė kamščiai“,l – rašoma Jaroslavlio interneto portale.

Žemutiniame Naugarde dėl sniego per pusę paros užregistruota 70 kelių eismo įvykių, kurių dalyviai patyrė materialią žalą.

Per televiziją padėtis mieste apibūdinta kaip stichinė nelaimė: „Žmonės stengėsi pėsčiomis per vėją pasiekti darbą, transporto stotelėse keleiviai šturmavo visuomeninį transportą. <...> Pusiaudienį mieste vis dar buvo nesibaigiantys kamščiai, kurie prasidėjo nuo ankstyvo ryto.“

Sniegas užpustė ir Europą

Žiema netikėtai užklupo ne tik europinę Rusijos dalį, bet ir Suomiją, Estiją, Čekiją, Vokietiją ir Latviją. Penktadienį ryte Estijos sostinėje dėl sniego susidarė kamščiai. Vairuotojai skundėsi, kad vieną kelią šalies pietuose užvertė medžiai. Kai kuriose šalies vietose dėl sniego gyventojai negalėjo išeiti iš namų.

Lijundra ir sniegas pastarosiomis dienomis užklupo ir Latviją, keliuose miestuose sutrikdė elektros tiekimą. Dėl pūgos paralyžiuota pietinė Suomijos dalis. Vietos oro linijų bendrovės „Finavia“ lėktuvai atšaukia skrydžius, keltai kursuoja ne pagal tvarkaraštį. Apie 20 tūkst. suomių skundžiasi sutrikusiu elektros energijos tiekimu.

Dėl prasto oro tarp Čekijos ir Vokietijos sutriko automobilių eismas. Kai kur – 15 centimetrų sniego sluoksnis. Čekijoje kai kuriuos kelius užgriuvo medžiai.

Vokietijoje sniegas paralyžiavo eismą Saksonijoje ir Bavarijoje. Policija sulaukia daugybės skubių iškvietimų. Pranešama, kad nukentėjo dešimtys žmonių, duomenų apie stichijos aukas nėra.