„Tai neabejotinai yra situaciją keičiantis veiksnys, turintis didelį nerimą keliančių elementų... Tai turi būti koordinuojama, nes priešingu atveju gali kilti didžiulė grėsmė, ne tik politinė, bet ir karinė“, - sakė F.Mogherini, atvykusi į ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame dominuos Sirijos krizės tema.

Rusijos bombardavimo kampanija Sirijoje kelia „didelį susirūpinimą“, sako ES

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį pasmerks Rusijos aviacijos smūgius prieš Vakarų šalių palaikomus sukilėlius Sirijoje ir perspės, kad ta kampanija gali pratęsti šį konfliktą, sakoma Bendrijos diplomatijos vadovų susitikimo komunikato juodraštyje.

„Pastarosios Rusijos karinės atakos, kurios vykdomos ne vien prieš „Dae'sh“ ir kitas JT teroristinėmis įvardytas grupuotes, bet ir prieš nuosaikiąją opoziciją, kelia didelį susirūpinimą ir privalo nedelsiant liautis“, – sakoma ES ambasadorių parengtame dokumente, kuriame turimas omenyje džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

„Šis karinis eskalavimas gali pratęsti konfliktą, sukelti pavojų politiniam procesui, pabloginti humanitarinę padėtį ir padidinti radikalizaciją“, – nurodoma dokumente.

Rusijos bombardavimo kampanija Sirijoje kelia „didelį susirūpinimą“, sako ES.

Rusijos oro pajėgos per parą smogė 53 taikiniams Sirijoje

Rusijos oro pajėgos smogė 53 taikiniams Sirijoje per pastarąsias 24 valandas, pirmadienį pranešė Gynybos ministerija, Maskvai tęsiant bombardavimo kampaniją, kuri, kaip teigiama, yra nukreipta prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Rusijos naikintuvai atakavo taikinius Hamos, Homso, Latakijos ir Idlibo provincijose, naikindamos „teroristų“ vadavietes, kovotojų mokymo stovyklas ir ginklų sandėlius, Rusijos naujienų agentūroms sakė ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Rusijos padedama Sirijos armija laimėjo dar vieną kovą prieš sukilėlius

Pirmadienį Sirijos armija ir sąjungininkų pajėgos, remiamos Rusijos karo lėktuvų, surengė dar vieną ataką prieš sukilėlius, taip įgydamos dar didesnį pranašumą regione, skelbia „Reuters“.

Anot Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuro Kafar Nabudo mieste, Hamos provincijoje, Rusijos lėktuvai surengė mažiausiai 30 oro atakų, tuo tarpu Sirijos kariuomenės ir „Hezbollah“ kovotojų sausumos daliniai užėmė teritorijos dalį.

Su Rusijos pagalba pajėgos, ištikimos prezidentui Basharui al Assadui, sugebėjo atsikovoti vakarinę pajūrio teritoriją iš sukilėlių, prieš tai užsitikrinusių pranašumą daugelyje vietovių.

Maskva teigia kovojanti prieš „Islamo valstybę“ (IS), tačiau daugelis oro atakų buvo nukreiptos prieš sukilėlius, kovojančius prieš B. al Assado valdymą.

Pirmadienį vyriausybės pajėgos ir Libano „Hezbollah“ kovotojai perėmė pietinę Kafar Nabudo dalį.

Pasak Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuro atstovo, per ataką žuvo dešimtys žmonių, tiek pat sužalota.

Libano televizijos stotis „al-Mayadeen“ taip pat pranešė apie Kafar Nabudo pietinės teritorijos užėmimą.

Sirijos pajėgoms Kafar Nabudo miestas yra strategiškai svarbi vieta kovojant su sukilėliais.

Saudo Arabijos šaltinis: veiksmai Sirijoje susilauks „pavojingų padarinių“

Saudo Arabijos šaltinis teigia, kad sekmadienį šalies pareigūnai Rusijos lyderiams pareiškė, jog Maskvos kišimasis į konfliktą Sirijoje, šalyje tik dar labiau įplieskiantis konfliktą, susilauks „pavojingų padarinių“, informuoja „Reuters“.

Anot šaltinio, cituojančio Saudo Arabijos gynybos ministro Mohamedo bin Salmano al Saudo ir užsienio reikalų ministro Adelo al-Jubeiro pareiškimą, Saudo Arabija toliau rems ir stiprins opozicines jėgas Sirijoje. Tokia pozicija išsakyta per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Saudo Arabija paragino Rusiją prisijungti prie jau sudarytos koalicijos, kovojančios prieš terorizmą.

Taip pat buvo pakartota, kad Basharas al Assadas turi atsisakyti savo posto. Tokia sąlyga buvo iškelta dar 2012 m. Ženevoje vykusioje Sirijos taikos konferencijoje.

„B. al Assadas turi pasitraukti, o Saudo Arabija ir toliau padės nuosaikiai opozicijai“, – skelbia šaltinis.

Maskvos kišimasis į Sirijos konfliktą įsiutino B. al Asado regioninius priešininkus. Saudo Arabija tikina, kad Rusija taikosi ne tik į „Islamo valstybės“ kovotojus, tačiau ir į sukilėlius, kovojančius prieš šalies prezidento režimą.