Savo versiją jis pateikė leidiniui „The Times“ ir sakė, kad ant A. Navalno kūno aptikta kraujosrūvų, kurias gali palikti vadinamojo „vieno smūgio“ technika, kurią naudojo ir KGB. V. Osečkinas sakė iš šaltinių žinantis apie tokio metodo naudojimą.

„Manau, kad iš pradžių jį ilgą laiką vertė šalti, nuo šalčio iki minimumo sulėtėjo kraujotaka. Tokį žmogų nužudyti labai paprasta, vos per kelias sekundes, jeigu operatyvininkas turi pakankamai patirties. Tai senas KGB specialiųjų pajėgų metodas. Jie išmokė agentus žudyti vienu vieninteliu smūgiu į širdį – į kūno centrą. Tai buvo vizitinė KGB kortelė“, – sako V. Osečkinas.

A. Navalno našlė Julija Navalnaja anksčiau sakė, kad jos vyras galėjo būti nužudytas pasitelkus nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“. V. Osečkinas mano, jog tai menkai tikėtina: „Žinoma, tai įmanoma. Kai žmogus atsiduria kalėjimo sistemos gniaužtuose, variantų, kaip jį galima nužudyti, yra ne vienas. Tik „Novičiok“ būtų palikęs pėdsakų organizme ir atvestų tiesiai prie Vladimiro Putino, nes kartą juo A. Navalnas jau bandytas nunuodyti.“

Pirmoji šalis paskelbė sankcijas dėl Navalno mirties

Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas trečiadienį pranešė, kad Londonas įvedė sankcijas šešiems pareigūnams, vadovaujantiems Sibiro pataisos kolonijai, kurioje mirė Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas. „Tie asmenys, kurie yra atsakingi už brutalų elgesį su A. Navalnu, neturėtų apsigauti – mes patrauksime juos atsakomybėn“, – pareiškė D. Cameronas.

JK bus įšaldytas visas sankcionuotųjų turtas, be to, jiems bus pritaikyti kelionių draudimai. Kaip teigiama, sankcijų susilaukė Vadimas Konstantinovičius Kalininas, kuris vadovauja Arkties pataisos kolonijai IK-3 „Poliarinis vilkas“, ir penki jo pavaduotojai. JK taip pat paragino nedelsiant perduoti A. Navalno palaikus jo šeimai.

„Akivaizdu, kad Rusijos valdžios institucijos laikė A. Navalną grėsme ir ne kartą bandė jį nutildyti“, – pažymėjo D. Cameronas. Rusijos valdžia „2020 m. apnuodijo jį „Novičioku“, įkalino jį už taikią politinę veiklą ir išsiuntė į Arkties pataisos koloniją. Niekam neturėtų kilti abejonių dėl Rusijos sistemos represyvumo“, pridūrė jis.

„Todėl šiandien įvedame sankcijas aukščiausiems kalėjimo pareigūnams, atsakingiems už jo laikymą pataisos kolonijoje, kurioje jis praleido paskutinius savo gyvenimo mėnesius“, – nurodė D. Cameronas.

Anksčiau trečiadienį paskelbta, kad A. Navalno motina, negalinti atgauti sūnaus kūno, kreipėsi į teismą. Rusijos Tolimosios Šiaurės teismas kitą mėnesį nagrinės bylą, kurią iškėlė mirusio opozicijos lyderio A. Navalno motina, negalėjusi pamatyti jo kūno, pranešė jo sąjungininkai.

Liudmila Navalnaja atvyko į atokų kalėjimą IK-3, kuriame mirė jos sūnus, tačiau nuo šeštadienio, kai ji atvyko, jai neleidžiama pamatyti jo kūno. Antradienį ji kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, prašydama atiduoti jai sūnaus kūną.

Naujienų agentūra TASS pranešė, kad teismas gavo skundą dėl „neteisėtų veiksmų“ ir kad posėdis vyks už uždarų durų. A. Navalno komanda socialinėje žiniasklaidoje pranešė, kad teismas Arkties mieste Salecharde bylą nagrinės kovo 4 dieną, kai bus praėjusios daugiau nei dvi savaitės po V. Putino oponento mirties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)