Andra Pradešo vyriausiojo ministro biuro teigimu, pirminės medicinos ekspertų išvados rodo, kad šie metalai galėjo būti ligos priežastis, dėl jos šeštadienį Eluru miestelyje daug žmonių neteko sąmonės.

„Indijos chemijos technologijų institutas ir kitos institucijos atlieka daugiau tyrimų, kurių rezultatų tikimasi netrukus“, – nurodoma paskelbtame pareiškime.

Eluru vietos administracijos pareigūnas Himanshu Shukla teigė, kad iš 505 nukentėjusių žmonių 370 pasveiko, o kiti gydomi ligoninėse. Pasak jo, kol kas neaišku, kas lėmė didelį švino ir nikelio kiekį pacientų kraujo mėginiuose, tyrimai tęsiami.

Kaip pranešė žurnalistams Eluru vyriausybinės ligoninės vadovas daktaras Mohanas, antradienio rytą stacionare dar buvo gydoma apie 140 žmonių.

„Iki pirmadienio vakaro į ligoninę buvo atgabenti 476 žmonės, iš kurių 332 jau išrašyti. 125 pacientai gydomi mūsų stacionare, o dar 18 paguldyti į ligonines Vidžajavadoje ir Guntūre“, - cituoja Mohaną laikraštis „The Times of India“.

Pasak žiniasklaidos, nuo savaitgalio Eluru mieste ir jo apylinkėse bloga savijauta skundėsi daugiau kaip 800 žmonių, bet medikų pagalbos prireikė ne visiems. Vienas žmogus mirė.

Pirmadienį iš Naujojo Delio į Eluru buvo atsiųsti trys ekspertai, tarp jų – virusologas. Be to, savo ekspertų komandas į miestą atsiuntė Medicinos tyrimų institutas ir Nacionalinis mitybos institutas, o Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybė Indijoje komandiravo į Eluru du specialistus. Visi pacientai vėmė, skundėsi galvos ir nugaros skausmais. Tarp susirgusiųjų – visų amžiaus grupių atstovai. Jiems atliktų testų dėl koronaviruso rezultatai buvo neigiami.

Į miestą atvyko ekspertų komandos iš garsiausių šalies mokslo institutų. Iškeltos ir tikrinamos kelios hipotezės, iš kurių naujausia – kad susirgimą galėjo sukelti pesticidais užteršti maisto produktai.

„Bet niekas to nežino“, – pridūrė G. Prasadini.

Ekspertus glumina tai, kad tarp šimtų susirgusių žmonių iš pažiūros nėra jokio ryšio. Susirgusiems pacientams tyrimų dėl COVID-19 atsakymai buvo neigiami. Kitų užkrečiamų ligų – tokių kaip dengės karštinė, čikungunija ar pūslelinė – taip pat nenustatyta. Pacientai tarpusavyje nėra susiję. Jie negyvena tame pačiame rajone, priklauso skirtingoms amžiaus grupėms. Tarp jų yra maždaug 70 vaikų ir vos keletas senyvo amžiaus žmonių.

Anksčiau buvo manoma, kad susirgimą galėjo sukelti užterštas vanduo. Tačiau vyriausiojo ministro kanceliarija patvirtino, kad tarp susirgusiųjų yra žmonių, nesinaudojančių miesto vandentiekiu. Be to paimtuose vandens mėginiuose užterštumo požymių nerasta.

Vienas 45 metų vyras, hospitalizuotas dėl simptomų, panašių į epilepsijos, ir pykinimo, mirė sekmadienį vakare, pranešė gydytojai. Pasak G. Prasadini, atliktas skrodimas nepadėjo išsiaiškinti mirties priežasties.

Anot jos, šiuo metu tikrinama hipotezė, kad žmonės valgė daržoves, užterštas pesticidais, pagamintais iš fosforo turinčių organinių junginių. Tačiau tai yra tik „prielaida“, grindžiama faktu, kad tokie pesticidai yra paplitę šiame rajone, pridūrė G. Prasidini.

Pasak visuomenės sveikatos direktorės, ekspertai aiškinasi, ar pesticidais nebuvo užteršti žuvų tvenkiniai, ar jais nebuvo purškiamos daržovės.

Opozicijos lyderis Chandrababu Naidu socialiniame tinkle „Twitter“ paragino atlikti „nešališką, kruopštų šio incidento tyrimą“.

Andra Pradešo valstija yra viena labiausiai nukentėjusių per COVID-19 protrūkį – joje nustatyta daugiau nei 800 tūkst. koronavirusinės infekcijos atvejų. Valstijos ir visos šalies sveikatos apsaugos sistemą yra nualinęs koronavirusas.