Anot Albanijos vyriausybės, Iranas tariamai surengė išpuolį liepos 15 d., siekdamas paralyžiuoti viešąsias paslaugas ir pasiekti duomenis bei ryšius vyriausybės sistemose. JAV teigė, kad ataką, kuri, pasak Tiranos, daugiausia nepavyko ir nepadarė ilgalaikės žalos, surengė žvalgybos ministerija.

„Irano kibernetinė ataka prieš Albaniją surengta nepaisant atsakingo valstybės elgesio kibernetinėje erdvėje normų taikos metu, tarp kurių yra ir susilaikymas kenkti kritinei infrastruktūrai, teikiančiai paslaugas visuomenei“, – sakė iždo sekretoriaus pavaduotojas Brianas Nelsonas.

Iždo departamentas nurodė, kad ministerija vadovauja keliems kibernetinio šnipinėjimo, įsilaužimo ir išpirkos reikalaujančių programų tinklams.

JAV finansų ministerija išskyrė vieną aktyvią Irano grupę, pavadintą „MuddyWater“, kuri, pasak jos, nuo 2018 m. vykdo kibernetines kampanijas, išnaudodama užsienio tinklo pažeidžiamumą, kad pavogtų neskelbtinus duomenis ir diegtų išpirkos reikalaujančias programas. Teigiama, kad praėjusių metų pabaigoje „MuddyWater“ surengė nepertraukiamą kibernetinę ataką prieš Turkijos vyriausybės subjektus. Be to, Irano įsilaužėliai kaltinami ne tik nusitaikę į infrastruktūrą, bet ir nutekinę Tiranos vyriausybės dokumentus bei asmeninę informaciją apie kai kuriuos albanus.

Dėl kibernetinės atakos Albanija trečiadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Teheranu.

„Netoleruosime vis agresyvesnės Irano kibernetinės veiklos, nukreiptos prieš JAV arba mūsų sąjungininkes ir partneres“, – sakoma B. Nelsono pranešime. Sankcijomis siekiama įšaldyti bet kokį nurodytų asmenų turtą, priklausantį JAV jurisdikcijai, ir uždrausti bet kokiems JAV asmenims ar įmonėms, įskaitant JAV veikiančius tarptautinius bankus, megzti su jais verslo ryšius, taip siekiant blokuoti jų prieigą prie pasaulinių finansų tinklų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją