Ministro pirmininko saugumo tarnyba pranešė, kad sekmadienį buvo areštuotas Hagos vienybės partijos lyderis Arnoudas van Doornas. Vaikštinėdamas tame pačiame miesto rajone kaip ir R. Rutte, jis „demonstravo įtartiną elgesį“, nurodė tarnyba.

A. van Doornas buvo policijos apklaustas ir pirmadienį paleistas. Jo advokatas Anisas Boumanjalas sakė BBC, kad jis neturėjo būti suimtas, nes nėra pagrįstų įtarimų dėl jo kaltės.

Apie areštą pranešta antradienį, praėjus dienai, kai Nyderlandų žiniasklaida informavo, jog R. Ruttei suteikta papildoma apsauga baiminantis, kad jis gali būti nusikalstamos gaujos užpuolimo ar pagrobimo objektas.

54 metų J. Rutte sekė vadinamieji stebėtojai, susiję su prekybos narkotikais gauja, pirmadienį pranešė laikraštis „De Telegraaf“. Jo žurnalistas Mickas van Wely transliuotojui NOS sakė, kad į šį reikalą žiūrima „labai rimtai“. Pirmadienį prie parlamento, atvykęs į derybas dėl koalicijos, R. Rutte žurnalistams sakė: „Saugumas ir apsauga – tai niekada viešai neaptarinėjami klausimai“.

Hagos prokurorai patvirtino Nyderlandų žiniasklaidai, kad A. van Doornas buvo sulaikytas, ir teigė, kad tyrimas vis dar vyksta. Atstovas spaudai sakė, jog yra įtarimų, kad A. van Doornas mėgino surinkti informacijos „pasirengimui nužudyti“. Daugiau detalių nepateikta.

Prieš sulaikymą A. van Doornas buvo Hagoje maždaug valandą, sakė jo advokatas. Jis teigė, kad ponas van Doornas kavinėje išgėrė kavos ir teiravosi informacijos sporto salėje, o paskui praėjo pro BMW, kurį, manoma, vairavo R. Rutte. A. van Doorno advokatas tvirtino, kad jo areštas buvo perteklinė reakcija į pastarojo meto susirūpinimą dėl ministro pirmininko saugumo. „Jie jį sulaikė 30 valandų“, – sakė A. Boumanjalas.

Pranešimas apie grėsmę M. Ruttei pasirodė po žymaus olandų žurnalisto Peterio R. de Vrieso, pagarsėjusio Nyderlandų nusikalstamo pasaulio tyrimais, nužudymo. Šalis buvo sukrėsta, kai jis liepą buvo nušautas. Nyderlanduose ginkluotas smurtas pasitaiko retai, tačiau pastaraisiais metais su organizuotu nusikalstamumu susijusių nužudymų padaugėjo.

Nuo 2010 m. pareigas einantis konservatorių ministras pirmininkas mėgsta važinėti dviračiu ir dažnai matomas važiuojantis į susitikimus Hagoje su labai menka matoma apsauga arba visai be jos.

Pasak „De Telegraaf“, M. Rutte saugomas „matomomis ir nematomomis priemonėmis“ nuo tada, kai tapo žinoma apie grėsmę. „De Telegraaf“ žurnalistas M. Van Wely sakė, kad su prekybos narkotikais tinklu, žinomu kaip „Mocro mafija“, susiję „stebėtojai“ buvo pastebėti netoli J. Ruttes. „Tai sukėlė didžiulį saugumo tarnybų susirūpinimą“, – sakė jis NOS.

Nusikalstamame pasaulyje stebėtojai yra žmonės, renkantys informaciją ruošiantis nusikalstamai veikai, pavyzdžiui, užpuolimui ar pagrobimui.

Olandijos kraštutinių dešiniųjų lyderis Geertas Wildersas, paprastai karštai kritikuojantis M. Rutte, palinkėjo jam gero, pranešimus vadino „siaubingais“.

A. van Doornas anksčiau buvo vienas iš G. Wilderso kraštutinės dešinės Laisvės partijos, garsėjančios nusistatymu prieš islamą, vadovaujančių narių. Tačiau 2013 metais jis nustebino partiją, atsivertęs į islamą ir pareiškęs BBC, kad nusigręžė nuo buvusio gyvenimo.

M. Rutte po P. de Vrieso nužudymo žadėjo nesitaikstyti su kriminalinėmis gaujomis. P. de Vriesas patarinėjo buvusiam gaujos nariui Nabilui B., davusiam parodymus teisme prieš Ridouaną Taghi, laikomą ieškomiausiu Nyderlandų nusikaltėliu. Marokiečių kilmės įtariamasis ir jo bendrininkai teisiami dėl žmogžudysčių ir prekybos narkotikais. Ši byla sudavė smūgį Nyderlandams, kai 2019 m. rugsėjį prie savo namų Amsterdame buvo nužudytas ankstesnis Nabilo B. advokatas Derkas Wiersumas. Tai padidino būgštavimus dėl nusikalstamo pasaulio šalyje, kurią vienas policijos sąjungos vadovas 2019 m. palygino su „narkovalstybe“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)