49 metų Zandile Christmasas Mafe buvo areštuotas netoli parlamento komplekso sausio 2-ąją, kai kilo gaisras, o po trijų dienų stojo prieš teismą.

Iš pradžių jis buvo apkaltintas įsilaužimu į parlamentą, padegimu ir ketinimais vogti turtą, įskaitant nešiojamuosius kompiuterius, indus ir dokumentus. Antradienį jis antrą kartą stojo prieš teismą ir buvo apkaltintas terorizmu.

Naujame kaltinime sakoma, kad jis „yra kaltas dėl konstitucinės demokratijos apsaugos nuo teroristinės ir panašios veiklos... nuostatų pažeidimo“.

Kaltintojų atstovas Ericas Ntabazalila per teismo posėdžio pertrauką reporteriams sakė, kad buvo pridėtas „šeštas kaltinimas“ ir kad „kaltinamasis parlamento viduje susprogdino [sprogstamąjį] užtaisą“.

Gaisras parlamento komplekse Keiptaune kilo sausio 2-ąją priešaušriu ir apėmė Nacionalinės Asamblėjos pastatą. Jo stogas įgriuvo.

Protestuotojai prie teismo rūmų reikalavo paleisti Z. Ch. Mafe ir sakė, kad jis tapo atpirkimo ožiu.

Advokatas Dali Mpofu sakė, kad nuo sausio 3-iosios buvo stebima Z. Ch. Mafe psichikos būklė ir kad jam buvo diagnozuota „paranoidinė šizofrenija“.

D. Mpofu, vienas garsiausių PAR teisininkų, gynęs tokias figūras kaip eksprezidentas Jacobas Zuma, siekia Z. Ch. Mafe paleidimo už užstatą.