Venecija pastatyta ant mažų salelių, sujungtų kanalais, ir neturi kelių. Be apsaugos nuo potvynių turistų pamėgtame mieste būtų užtvindyta apie 80 proc. pėsčiųjų takų. Dabartinis potvynio lygis reiškia, kad, pavyzdžiui, garsiojoje Šv. Morkaus aikštėje žmones beveik iki juosmens turėtų semti vanduo.

Antradienį darytose nuotraukose matyti pėsčiųjų tiltai ir per lietų aikštę kertantys žmonės, bet ji nebuvo apsemta. Ankstų rytą miestas įjungė savo potvynių barjerų sistemą MOSE. Ją sudaro 78 geltonų šliuzų, įrengtų prie trijų įėjimų į Venecijos lagūną, tinklas. Venecija pakelia užtvaras, kad užkirstų kelią potvyniui, kai dėl smarkių liūčių ir audrų vandens lygis pakyla. Tai ypač dažna rudenį.

Sistema MOSE padeda išvengti didelių potvynių į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktame mieste nuo 2020 m., kai buvo pradėta eksploatuoti. Pastarąjį kartą didelis potvynis Venecijoje kilo 2019 m., kai lapkričio 12-osios naktį vandens lygis 187 centimetrais viršijo normalų.

Labiau nei kas kitas pavojų istoriniams miesto pastatams kelia jūros druska.

Kitur Italijoje, pavyzdžiui, Sardinijoje ir Ostijoje, antradienį dėl audrų ir smarkaus lietaus buvo uždarytos mokyklos. Pareigūnai taip pat pranešė apie nuvirtusius medžius ir potvynius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją