Keleiviai „miršta nuo šalčio ir dūsta nuo dūmų“, vienas graikas sakė Italijos transliuotojui RAI TV. Pasak jo, keleivių pėdos degė nuo liepsnų karščio. Manoma, kad gaisras kilo automobilių stovėjimo skyriuje.

Ankstų pirmadienio, gruodžio 29-osios, rytą Italijos pakrantės apsaugos tarnyba pranešė, kad iš kelto „Norman Atlantic“ išgelbėtas 221 žmogus. Iš Graikijos Igoumenitsos uosto į Italijos Ankonos uostą plaukusiame kelte gaisras kilo šeštadienio, gruodžio 28-osios, ryte.

Pareigūnų teigimu, kelte vis dar likę 257 žmonės, įskaitant ir kapitoną, kuris padeda koordinuoti gelbėjimo darbus.

Vienas vyras mirė įšokęs į šaltą jūros vandenį. Kiti keleiviai minusinėje temperatūroje kenčia nuo hipotermijos, situaciją dar labiau blogina vandens purslai, kylantys iš žarnų, kuriomis mėginama užgesinti gaisrą.

Dramatiškuose mobiliaisiais telefonais keleivių nufilmuotuose vaizduose matyti, kaip liepsnos sutrupino kelto liukus, o gelbėtojai įamžino, kaip iš gaisro apimto kelto kyla tiršti juodi dūmai.

Gelbėtojai nepaisydami tamsos stengėsi išgelbėti beveik 300 keleivių, įstrigusių degančiame italų kelte.

Laivai ir sraigtasparniai visą naktį grūmėsi su bangavimu, stipriu vėju ir dūmų debesimis, skubėdami gelbėti 227 keleivius, likusius kelte „Norman Atlantic“.

Gaisras, kuris dabar, pasak gelbėtojų, yra daugiausia suvaldytas, kaip pranešama, kilo paryčiais kelto automobilių stovėjimo skyriuje, kai laivas buvo už maždaug 44 jūrmylių į šiaurės vakarus nuo Graikijos Kerkyros salos.

„Naktis bus ilga“, – „Twitter“ rašė Italijos premjeras Matteo Renzi.

Iki pirmadienio 6 val. ryto (7 val. Lietuvos laiku) buvo išgelbėtas iš viso 251 keleivis iš 478, pranešė Italijos karinis jūrų laivynas, po to, kai gelbėtojų komandos iš Graikijos, Italijos ir Albanijos dirbo visą naktį.

Italijos karinio jūrų laivyno atstovas Riccardo Rizzotto sakė, jog oras buvo „toks blogas“, kad gelbėtojams reikėjo „neeilinio paramos lygio“.

Konteinerinis laivas „Spirit of Piraeus“ pirmadienį auštant turėjo atplaukti į Italijos Brindizio uostą su 49 išgelbėtaisiais, tarp kurių yra maždaug 20 graikų, sakė operacijai artimas šaltinis.

Graikija pranešė, kad jos armija pasiuntė karinį transportinį lėktuvą C-130 į Lečę Italijos pietryčiuose paimti nuo gaisro išsigelbėjusių graikų.

Kiti žmonės buvo evakuoti į ligonines netoli šio miesto; tarp jų yra dvejų metų šveicarų berniukas, jo ketverių metų sesuo ir jų septintą mėnesį nėščia motina, pranešė Italijos žiniasklaida.

Vieną keleivį graiką, kuris drauge su žmona iškrito iš gelbėjimo vamzdžio į Adrijos jūrą, italų pakrančių apsaugos pareigūnai rado negyvą, nors jį ne kartą buvo mėginama pakelti į sraigtasparnį. Bangos tuo metu buvo 6 m aukščio.

Jo žmona buvo sėkmingai ištraukta ir nugabenta į Brindizį.

Degusio kelto kapitonas perdavė savo laivą italų laivynui, rasti dar du lavonai

Degusio kelto „Norman Atlantic“ kapitonas paliko savo laivą pirmadienį, kai gelbėtojai pranešė radę dar du negyvus žmones, tad žuvusiųjų skaičius išaugo iki septynių.

Daugiau kaip prieš 36 valandas kapitonas Argilio Giacomazzi perdavė nelaimės signalą apie gaisrą kelte, o pirmadienį 14 val. 50 min. (15 val. 50 min. Lietuvos laiku) savo laivo valdymą perdavė Italijos karinio jūrų laivyno karininkams, pranešė Italijos laivynas.

Pirmoji didelė žmonių iš degančio kelto grupė atvyko į Barį

Prekinis laivas su 49 žmonėmis iš Adrijos jūroje užsidegusio graikų kelto atplaukė į Italijos Bario uostą – taip pirmoji didelė nukentėjusiųjų grupė pasiekė sausumą.

„Spirit of Piraeus“ prisišvartavo kelios minutės po 6 val. 30 min. Grinvičo (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Keleiviai ir įgulos nariai žiūrėjo iš denių, kurie yra prikrauti konteinerių su kroviniais.

Iš pradžių laivas naktį bandė švartuotis Brindizyje, bet dėl didelio bangavimo turėjo pakeisti planus.

Daugiau kaip 200 keleivių ir įgulos narių vis dar lieka degančiame kelte jūroje tarp Italijos ir Albanijos.

„Degsime kaip žiurkės“

Anksčiau per desperatiškas scenas siaubo apimti kelto keleiviai mobiliaisiais telefonais skambino į televizijos stotis ir maldavo gelbėti juos iš laivo, kuris plaukė iš Graikijos Patrų uosto į Italijos Ankonos uostą.

„Negaliu kvėpuoti, mes visi degsime kaip žiurkės, Dieve, gelbėk mus“, – paskambinęs žmonai šaukė vienas laivo virėjų. Žmona pacitavo jo žodžius žurnalistams.

Drauge su laivų, tarp jų – netoliese buvusių prekinių laivų, gelbėjimo pastangomis keleiviai pamažu buvo sraigtasparniais skraidinami į saugias vietas – po septynis vienu metu.

Keltas, kaip pranešama, yra už maždaug 40 jūrmylių nuo Otranto Pietų Italijoje ir už 13 jūrmylių nuo Albanijos kranto linijos.

Italijos pareigūnai mobilizavo keturis buksyrus, kad šie nutemptų „Norman Atlantic“ į Brindizį, kai tik keleiviai ir įgulos nariai iš jo bus evakuoti. Tačiau keltas gali būti nutemptas ir į arčiau esančią Albaniją, jei to reikės.

Italijos karinis jūrų laivynas pranešė, jog sutemus buksyras „Marietta Barretta“ pagaliau sugebėjo prisikabinti prie kelto, tad atsirado vilties, kad keltą pavyks pakankamai stabilizuoti greitesnei evakuacijai.

Keleivis graikas Nikas Papateodosijas televizijai „Mega“ sakė, kad tempiamas laivas juda maždaug „dviejų ar trijų jūrmylių per valandą“ greičiu.

Keleiviai šaldami būriavosi viršutiniame denyje ir paskambinę Graikijos televizijos stotims pasakojo apie išgyvenamą siaubą.

„Esame viršutiniame denyje, esam permirkę, mums šalta ir kosėjam nuo dūmų. Yra moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių“, – televizijai „Mega“ sakė keleivis Giorgas Styliaras.

Kitas keleivis pasakojo, kad jų „batai lydėsi“ nuo karščio, kai jie buvo surinkti laivo registratūros rajone.

Pervežimų kompanijos bosas Janis Milonas, kuris palaikė ryšį su trimis kelte buvusiais savo vairuotojais, sakė, kad laive buvo 20-25 automobilinės cisternos su alyvuogių aliejumi.

Keltas buvo patikrintas

Netoli „ANEK Lines“ išsinuomoto kelto „Norman Atlantic“ buvę laivai 2 val. Grinvičo (4 val. Lietuvos) laiku gavę nelaimės signalą skubėjo suteikti pagalbą, pranešė graikų pakrančių apsaugos pareigūnai.

Graikijos laivybos ministerija pranešė, kad 268 kelto keleiviai yra graikai, o įgulą sudaro 22 italai ir 34 graikai.

Tarp kitų keleivių yra 54 turkai, 44 italai, 22 albanai, 18 vokiečių, taip pat - šveicarų, prancūzų, rusų, austrų, britų ir olandų.

Kelto kapitonas yra 62 metų italas Argilio Giacomazzi.

„Norman Atlantic“ iš Patrų išplaukė šeštadienį 15 val. 30 min. Grinvičo (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku, buvo sustojęs Graikijos pajūrio mieste Igumenicoje ir išplaukė į Ankoną.

Šio su Italijos vėliava plaukiojančio, 2009 metais pastatyto kelto automobilių skyriuje, kaip manoma, buvo 195 automobiliai, kai kilo gaisras. Kaip jis prasidėjo, vis dar neaišku.

Kompanijos „Visenti Group“, kuriai priklauso keltas, bosas Carlo Visentini sakė, kad gruodžio 19 dieną Patruose laivas buvo patikrintas, buvo aptikta nedidelių trūkumų, kurie buvo pašalinti.

Tarp tų trūkumų buvo ir problema dėl vienų priešgaisrinių durų.

„Tai buvo nedelsiant sutaisyta iki inspektorius patenkinusio (lygio)“, – sakė C.Visentini.

Italija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl gaisro kelte „Norman Atlantic“

Italijos uostamiesčio Bario prokurorai pirmadienį pradėjo tyrimą dėl gaisro automobilių kelte, įsiplieskusio, kai tas laivas plaukė iš Graikijos į Italiją.

Italijos karinėms jūrų pajėgoms skubant evakuoti paskutinius žmones iš liepsnojančio laivo Bario prokuroras Giuseppe Volpe paskelbė apie pradėtą tyrimą, aiškinantis, ar nelaimę kelte, per kurią žuvo mažiausiai vienas keleivis, galėjo nulemti aplaidumas.

Tyrėjai aiškinsi, kaip ir kodėl kilo gaisras, taip pat kodėl jis išsiplėtė tiek, kad keleiviai baiminosi sudegsiantys gyvi arba uždusiantys nuo tirštų dūmų.

Kelto savininkė Italijos bendrovė tvirtino, kad laivas buvo visiškai tvarkingas ir kad jo techninė apžiūra, įskaitant priešgaisrinių durų patikrą, buvo atlikta gruodžio 19 dieną.

Vienas iš pirmųjų išgelbėtų žmonių, atskraidintų į Italiją pirmadienį, teigė, kad įgula buvo aiškiai nepasiruošusi veikti ištikus nelaimei ir atrodė nežinanti, kaip organizuoti evakuaciją.

Sekmadienį žuvęs graikas keleivis buvo ištrauktas iš jūros po to, kai nukrito į vandenį, tikriausiai mėgindamas pasiekti gelbėjimosi valtį.

Aukų padaugėjo iki penkių

Graikijos pakrančių sargyba pirmadienį pranešė, kad gaisras, įsiplieskęs kelte, plaukiančiame Adrijos jūroje tarp Albanijos ir Italijos, pareikalavo jau penkių žmonių gyvybių.

Pakrančių sargybos atstovas Nikas Lagadianas sakė, kad pirmadienį buvo rasti dar keturi žuvusieji. Vienas graikas keleivis žuvo sekmadienį, kai įstrigo gelbėjimo valties nuleidimo įrenginyje. Iš 478 keleivių ir įgulos narių buvo evakuotas 391.

Su Italijos vėliava plaukiojančiame kelte „Norman Atlantic“ gaisras sekmadienį paryčiais įsiplieskė denyje, kuriame stovi gabenami automobiliai, pakeliui iš Graikijos į Italiją.

Italijos karinis laivynas išgelbėjo visus likusius keleivius

Italijos karinis laivynas pirmadienį pranešė, kad baigtas visų keleivių ir daugumos įgulos narių evakavimas iš užsidegusio kelto „Norman Atlantic“.

Keltas užsiliepsnojo ankstų sekmadienio rytą ir nuo tada dreifuoja Adrijos jūroje. Pasak pranešimo, kelte, kuris bus traukiamas į uostą, liko tik pagrindinė devynių žmonių įgula.

Kiek anksčiau naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad per gaisrą kelte žuvo penki žmonės, dar 22 keleivių gelbėjimas tęsiasi, kai nuo gaisro pradžios praėjo daugiau kaip para.

Daliai išsigelbėjusių kelto keleivių atvykus į Italiją, italų premjeras Matteo Renzi žurnalistams pranešė, kad rasti dar keturi negyvi žmonės, sekmadienį buvo pranešta apie pirmą žuvusįjį.

Kalbėdamas metų pabaigos spaudos konferencijoje Romoje M.Renzi sakė, kad gelbėjimo darbai turėtų būti baigti per „kelias valandas“ , ir gyrė gelbėtojų darbą, padėjusį išvengti „žudynių“.

Iš audringoje jūroje tarp Graikijos ir Italijos dreifuojančio kelto viršutinio denio keleiviai buvo evakuojami sraigtasparniais.

Pradžioje gelbėjimo operaciją labai apsunkino blogos oro sąlygos, dėl kurių prie kelto negalėjo prisiartinti kiti laivai. Sekmadienio popietę keleivių gelbėjimą pradėjo Italijos ir Graikijos gelbėtojai sraigtasparniais.

Žmonių gelbėjimas iš daugiadenio kelto vyko visą naktį, informavo Italijos karinis laivynas. Keli keleiviai buvo nuskraidinti į pietinį Galatinos miestą Italijoje.