Debalcevė laikoma strategiškai svarbiu tašku prorusiškiems separatistams, nes jungia dvi jų kontroliuojamas teritorijas – Donecką ir Luhanską.

Prieš ir po paskelbtų paliaubų prorusiški separatistai dėjo visas pastangas, kad atplėštų šią teritoriją iš Ukrainos vyriausybės pajėgų.

Intensyvi beveik mėnesį trukusi kova ne tik pavertė miestą griuvėsiais, bet ir privertė gyventojus pasakoti siaubingas istorijas, rašo „The Independent“.

Po trijų savaičių, kai prorusiški separatistai paskelbė, kad kontroliuoja šį miestą, vietiniai gyventojai žurnalistams papasakojo, ką reiškia gyventi mieste, kurį nuniokojo intensyvios kovos.

„Labai daug kūnų, palaikus net ėda šunys“, – „Associated Press“ žurnalistams sakė 62 metų vietinė gyventoja Natalija Maslova.

„Iš kūnų buvo likę taip mažai, kad net negalėjome jų tinkamai palaidoti“, – teigia moteris.

„AP“ žurnalistai, kurie atvyko į prorusiškų separatistų užimtą miestą iškart po to, kai separatistai paskelbė pergalę, teigė, kad neuždengti karių kūnai gulėjo tiesiog gatvėse ir miesto gyventojų kiemuose.

„Žmonės buvo palaidoti visur, kur tik galima: grioviuose, gatvėse, kiemuose“, – sakė N. Maslova.

N. Maslova šiuo metu yra viena iš šešių žmonių, besigydančių vietinėje ligoninėje. Debalcevės gyventoja džiaugiasi, kad ligoninę pavyko atidaryti praėjus savaitei nuo kautynių pabaigos, tačiau joje vis dar nėra vandens ir centrinio šildymo.

Moteris pasakojo, kad jos gyvenamasis namas buvo apšaudytas, todėl išdužo langai ir žiemos metu jos bute taip šalta, kad ji vis suserga bronchitu.

„Aš mačiau daug baimės. Visi išvyko, savo laiptinėje likau vienintelė“, – išgyvenimais dalijosi N. Maslova.

Šiuo metu daugelis namų apleisti ir negyvenami, o šimtai žmonių buriuojasi šalia vienintelės dirbančios maisto prekių parduotuvės, kurioje prorusiški separatistai vienam žmogui skiria kepalą duonos.

„Daugelis iš miesto išvyko, kai kurie ketina sugrįžti, kai kurie ne, aš reikalinga čia“, – „AP“ žurnalistams sakė Marina Trifonova, dirbanti miesto ligoninėje medicinos sesele.

Skaičiuojama, kad Debalcevėje iki konflikto pradžios gyveno apie 25 tūkst. žmonių, tačiau dabartiniais duomenimis šiame mieste gyventojų sumažėjo iki 5-8 tūkst.

„AP“ žurnalistai praneša, kad nuo to laiko, kai miestą užgrobė prorusiški separatistai vasario 18 dieną, miesto gyventojams dalinamos antklodės, vanduo, įkraunami jų mobilieji telefonai.

Naujas savavališkai pasiskelbęs miesto meras Aleksandras Afendikovas „AP“ žurnalistams sakė, kad prorusiški separatistai bando sugrąžinti miestą į normalų gyvenimo ritmą kaip galima greičiau – pirmenybę teikiant ligoninėms, mokykloms ir dideliems gyvenamiesiems rajonams.

Kautynių Debalcevėje metu žuvo mažiausiai 179 Ukrainos kariai, žuvusių civilių tikslus skaičius kol kas neskelbiamas.

NATO teigia, kad Rusija vis dar apginkluoja ir apmoko prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje, todėl NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną gerbti praėjusio mėnesio paliaubų susitarimus ir išvesti visas Rusijos pajėgas iš konflikto teritorijos.