D. Cameronas, kurį spaudžia jo Konservatorių partijos euroskeptikai, praėjusį mėnesį sakė, kad jis vis dar pritaria Didžiosios Britanijos narystei ES, bet nori naujo susitarimo, pagal kurį ES narės galėtų nuspręsti netaikyti ES sprendimų svarbiais klausimais.

"Jei kiekviena valstybė narė galėtų išsirinkti tas galiojančių teisės aktų dalis, kurios joms labiausiai patinka, ir netaikyti tų, kurios joms mažiausiai patinka, sąjunga apskritai, ir ypač bendroji rinka, greitai iširtų", - per interviu laikraščiui "The Guardian" sakė H. Van Rompuy.

"Visos valstybės narės gali turėti ir turi tam tikrų prašymų ir poreikių, kurie visuomet apsvarstomi..." - pridūrė jis.

"Nemanau, kad kuri nors valstybė narė bandys pakenkti mūsų bendradarbiavimo Europoje sistemos pagrindams", - teigė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Pasak H. Van Rompuy, norint ES sutartis pakeisti pagal D. Camerono pasiūlymą, prasidėtų "ilgas ir sudėtingas procesas", ir tam turėtų vienbalsiai pritarti visos ES narės.

Apklausos rodo, jog vis daugiau britų norėtų, kad Didžioji Britanija visai išstotų iš ES. Dauguma britų mano, kad ES kišasi į šalies vidaus reikalus ir sunkmečiu švaisto pinigus. Tačiau D. Cameronas kol kas nesiūlo surengti referendumo dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES.

H. Van Rompuy pareiškė, kad Didžioji Britanija kartais pati neįvertina savo indėlio į ES.