Paklausus, ar D.Straussas-Kahnas yra "sąmokslo auka", teigiamai atsakė 57 proc., neigiamai - 32 proc. respondentų, o 11 proc. neturėjo nuomonės šiuo klausimu, rodo televizijos BFM-TV, radijo RMC ir dienraščio "20 Minutes" užsakymu atlikta viešosios nuomonės tyrimo agentūros CSA atliktos apklausos rezultatai.

CSA apklausa rodo, kad 70 proc. D.Strausso-Kahno šalininkų įsitikinę, jog TVF vadovas tapo sąmokslo auka, 23 proc. galvoja priešingai, o 7 proc. neturėjo nuomonės.

Anksčiau buvo prognozuojama, kad D.Straussas-Kahnas gali tapti pagrindiniu Socialistų partijos kandidatu ir dabartinio Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy varžovu per ateinančiais metais vyksiančius šalies vadovo rinkimus.

Gera žinia N.Sarcozy

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy galės patekti į antrąjį prezidento rinkimų ratą, jeigu juose nedalyvaus dabartinis TVF vadovas D.Straussas-Kahnas, sakoma paskelbtoje trečiadienį instituto CSA apklausoje.

Apklausa parodė, jog jeigu opozicinė Socialistų partija iškels Francois Holande`as kandidatūrą, jis surinks 23 proc. balsų, o N.Sarkozy - 22 proc. Trečiąją vietą užims kraštutinio dešiniojo Nacionalinio fronto kandidatė Marine Le Pen (20 proc.).

Jeigu socialistų kandidatu taps partijos vadovė Martine Aubry, ji gali tikėtis pirmajame rate 22 proc. balsų. Tiek pat gaus ir N.Sarkozy, o M.Le Pen užsitikrins 19 proc. rinkėjų paramą.

CSA duomenimis, silpniausia galima socialistų kandidatė - Segolene Royal: pirmajame rate ji gali tikėtis tik 18 procentų balsų. Tai leis patekti į antrąjį ratą N.Sarkozy (23 proc.) ir M.Le Pen (20 proc.).

Apskritai prancūzai mano, kad socialistai labai gali iškovoti pergalę 2012 metų rinkimuose. 54 proc. apklaustųjų sakė, jog mano galima tokią pergalę. 36 proc. mano, kad socialistai pralaimės, o 10 proc. negalėjo atsakyti į klausimą.

Tai - pirmoji apklausa, surengta po to, kai JAV buvo suimtas D.Straussas-Kahnas pagal kaltinimą seksualine prievarta.

Iki arešto buvo manoma, kad jis yra vienas labiausiai įtikimų socialistų kandidatų į Prancūzijos prezidentus. Negana to, kai kurios apklausos parodė, kad jeigu D.Straussas-Kahnas iškels savo kandidatūrą, N.Sarkozy gali nepatekti į antrąjį ratą.