Apie tai „Reuters“ papasakojo keturi šiose diskusijose dalyvaujantys asmenys.

Ankstyvajame diskusijų etape dalyvavo buvę išrinkti respublikonų pareigūnai, buvę ankstesnių respublikonų prezidentų – Ronaldo Reagano, George‘o Busho, George‘o Busho jaunesniojo ir D. Trumpo – administracijų pareigūnai, buvę respublikonų ambasadoriai ir strategai, teigia minėtieji asmenys.

Daugiau nei 120 respublikonų praėjusį penktadienį surengė nuotolinį „Zoom“ susitikimą, siekdami aptarti būsimą atsiskyrusią grupę, kuri veiktų „idėjinio konservatizmo“ platformoje, apimančioje pagarbą Konstitucijai ir teisės viršenybei. Pasak dalyvavusių susitikime, būtent šias idėjas suteršė D. Trumpas.

Būsimosios grupės planas – ne tik kelti kandidatus kai kuriuose rinkimuose, bet ir paremti centro dešinės kandidatus, nesvarbu, ar tai būtų respublikonai, demokratai ar nepriklausomi asmenys, jei savi kandidatai tuose rinkimuose nekeliami, pasakojo diskusijose dalyvaujantys respublikonai.

Evanas McMullinas, buvęs Atstovų Rūmų respublikonų konferencijos politikos direktorius, 2016 metais dalyvavęs JAV prezidento rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas, „Reuters“ pasakojo, kad buvo vienas iš susitikimo „Zoom“ platformoje rengėjų, drauge su kitais buvusiais pareigūnais susirūpinusių dėl D. Trumpo elgesio ir kelio, kuriuo pastaruoju metu pasuko Respublikonų partija.

Kiti trys su „Reuters“ bendravę asmenys patvirtino, kad įvyko nuotolinis susitikimas, kuriame aptartas galimas atsiskyrusios partijos įkūrimas, tačiau paprašė jų tapatybės neatskleisti.

Tarp susitikimo dalyvių buvo Johnas Mitnickas, D. Trumpo administracijos Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamento generalinis patarėjas, buvęs respublikonų kongresmenas Charlie Dentas, Elizabeth Neumann, D. Trumpo administracijos Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamento personalo vadovė, ir Milesas Tayloras, dar vienas buvęs D. Trumpo administracijos JAV nacionalinio saugumo departamento pareigūnas.

Diskusijos išryškino partiją apėmusią gilią nesantaiką, kurią tik sustiprino D. Trumpo melagingi teiginiai dėl suklastotų rinkimų ir sausio 6-ąją įvykęs Kapitolijaus šturmas. Daugelis respublikonų išlieka nepalenkiamai lojalūs buvusiam prezidentui, tačiau kiti nori, kad partija žengtų kitokiu keliu.

JAV Atstovų Rūmai sausio 13 d. nubalsavo už apkaltą D. Trumpui, kaltindami maišto kurstymu – raginimu tūkstančiams rėmėjų traukti į Kapitolijų tą dieną, kai Kongresas susitrinko patvirtinti demokrato Joe Bideno pergalės prezidento rinkimuose.

Susitikimo dalyviai teigė, kad jiems ypatingą susirūpinimą ir liūdesį sukėlė faktas, jog daugiau nei pusė respublikonų Kongrese – aštuoni senatoriai ir 139 Atstovų Rūmų nariai – netrukus po Kapitolijaus šturmo vis vien balsavo už nepritarimą J. Bideno pergalės patvirtinimui.

Daugelis respublikonų senatorių taip pat nurodė nepalaikysiantys apkaltinamojo nuosprendžio D. Trumpui Senato apkaltos procese.

„Didelė Respublikonų partijos dalis radikalizuoja Amerikos demokratiją ir kelia jai grėsmę. Partija turi iš naujo orientuotis į tiesą ir protą ir atrasti idealus. Kitu atveju reikės kažko naujo“, – „Reuters“ sakė E. McMullinas.

Išvadino neykėliais

Paklaustas apie diskusijas dėl naujos partijos, D. Trumpo patarėjas Jasonas Milleris atsakė: „Tie nevykėliai jau pasitraukė iš Respublikonų partijos, kai balsavo už J. Bideną“.

Respublikonų nacionalinio komiteto atstovas turėjo omenyje pastarąjį komiteto atstovės Ronnos McDaniel pareiškimą.

„Jeigu mes ir toliau pulsime vieni kitus ir susitelksime į kolegų respublikonų puldinėjimą, jeigu mūsų partijoje kils ginčų ir nesutarimų, mes pralaimėsime 2022-ųjų rinkimus. Vienintelis būdas laimėti – susivienyti“, – sausį per „Fox News“ kalbėjo R. McDaniel.

J. Bideno vadovaujami Baltieji rūmai į prašymą pakomentuoti situaciją kol kas nesureagavo.

E. McMullino teigimu, kiek daugiau nei 40 proc. praėjusią savaitę vykusio „Zoom“ susitikimo dalyvių palaikė atsiskyrimo ir trečios nacionalinės partijos kūrimo idėją. Kitas svarstomas variantas – suformuoti „frakciją“, kuri veiktų arba esamos Respublikonų partijos viduje, arba už jos ribų.

Svarstyti galimi naujosios partijos pavadinimai – Vienybės partija ir Centro dešinės partija. Jei būtų visgi nutarta suformuoti frakciją, vienas iš svarstytų jos pavadinimų buvo Centro dešinės respublikonai.

Susitikimo dalyviai supranta, kad Jungtinių Valstijų politinis kraštovaizdis yra nuklotas ankstesnių nepavykusių bandymų sukurti trečiąją nacionalinę partiją liekanomis.

„Tačiau dabar naujos politinės partijos poreikis yra nepalyginamai didesnis nei man kada nors gyvenime yra tekę patirti“, – tvirtino vienas susitikimo dalyvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)