Karo laivas „USS Chancellorsville“ vos nesusidūrė su „Udaloj I DD 572“, kuris atliko „nesaugų manevrą“ ir prie amerikiečių laivo priartėjo 15 metrų atstumu, nurodoma JAV karinio jūrų laivyno 7-osios flotilės pareiškime.

„Šis nesaugus veiksmas privertė „Chancellorsville“ visu greičiu plaukti atbuline eiga ir manevruoti, kad išvengtų susidūrimo“, – teigia 7-oji flotilė.

Incidentas įvyko 11.45 val. vietos laiku Filipinų jūroje.

Agentūra AFP išplatino incidento nuotraukas:


Tai antras kartas per tris dienas, kai JAV karinis jūrų laivynas apkaltina Rusijos karines pajėgas atlikus nesaugius manevrus.

Prieš tai Rusijos naikintuvas pavojingai prisiartino prie JAV karinio jūrų laivyno žvalgybinio lėktuvo rytinėje Viduržemio jūros regiono dalyje.

Vos nelaime nesibaigę manevrai atlikti praėjus tik kelioms dienoms po Kinijos prezidento susitikimo su Vladimiru Putinu Kremliuje.

„Šiuos Rusijos veiksmus laikome nesaugiais, neprofesionaliais ir neatitinkančiais Tarptautinės konvencijos dėl tarptautinių taisyklių, padedančių išvengti laivų susidūrimų jūroje (COLREGS), laivybos taisyklių ir tarptautiniu mastu pripažintų laivybos papročių”, – pažymėjo 7-oji flotilė.

Tuo metu Rusija pateikė kitokią versiją. Pasak jos, incidentas įvyko ne Filipinų, o Rytų Kinijos jūroje.

Rusija tikina, kad vienas JAV karinių jūrų pajėgų laivas pavojingai manevravo šalia jos karo laivo Rytų Kinijos jūroje ir buvo priartėjęs prie jo vos 50 metrų atstumu.

Amerikiečių raketinis kreiseris „USS Chancellorsville“ anksti penktadienį netikėtai pasuko, plaukdamas šalia Rusijos kovos su povandeniniais laivais laivo „Admiral Vinogradov“ ir pavojingai kirto jo kurso liniją, pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi Rusijos Ramiojo vandenyno informacija.

Laivai esą prasilenkė vos 50 metrų atstumu, nurodė laivynas.

„Rusijos laivas turėjo imtis išvengiamųjų manevrų, kad nesusidurtų su amerikiečių kreiseriu. Per šį incidentą „Admiral Vinogradov“ pasiuntė protesto žinutę „Chancellorsville“ vadams“, – toliau savo versiją dėsto Rusija.

Buvęs Rusijos karinių jūrų pajėgų vyriausiojo štabo viršininkas admirolas Viktoras Kravčenka, kalbėdamasis su „Interfax“, apkaltino JAV „chuliganizmu“.

Rusija ir JAV neretai apkaltina viena kitą pavojingais manevrais jūroje arba ore.

2016 metų birželį Maskva ir Vašingtonas pažėrė abipusių kaltinimų, kai jų kariniai laivai pavojingai prasilenkė Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Po mėnesio JAV apkaltino Rusiją, kad jos kitas karo laivas atliko „agresyvių“ ir „padrikų“ manevrų tuose pačiuose vandenyse.

Abi šalys taip pat reguliariai skundžiasi, kad jų lėktuvai skraido pernelyg arti svetimos oro erdvės.

Gegužę JAV naikintuvai perėmė šešis Rusijos karinius lėktuvus tarptautinėje oro erdvėje į vakarus nuo Aliaskos ir juos lydėjo, kol orlaiviai paliko tą teritoriją.