Meino valstijos sekretorė Shenna Bellows savo nutartyje nurodė, kad 2021 m. sausio 6 d. įvykiai „įvyko buvusio prezidento raginimu, su jo žinia ir palaikymu“.

„JAV Konstitucija netoleruoja išpuolių prieš mūsų vyriausybės pagrindus ir (Meino įstatymai) reikalauja, kad imčiausi atsakomųjų veiksmų“, – teigiama nutartyje.

Meinas tapo antrąja valstija, kurioje D. Trumpui buvo neleista dalyvauti pirminiuose prezidento rinkimuose – toks sprendimas pirmiau šį mėnesį priimtas ir Kolorado valstijoje. Manoma, kad abu šie sprendimai bus apskųsti JAV Aukščiausiajam teismui.

Atitinkamos nutartys abejose valstijose buvo priimtos remiantis JAV Konstitucijos 14 –ąja pataisa, pagal kurią asmeniui, kuris buvo prisaikdintas ginti šalį ir vėliau dalyvavo sukilime, yra draudžiama eiti valstybines pareigas.

D. Trumpo rinkiminės kampanijos štabas netruko sukritikuoti Sh. Bellows nutartį, teigdamas, kad tokiu būdu „mėginama apgaulės būdu laimėti rinkimus ir atimti pilietines teises iš Amerikos rinkėjų“.

„Būkite tikri, šie vienos partijos mėginimai kištis į rinkimus yra niekas kitas, kaip priešiškas išpuolis prieš Amerikos demokratiją“, – pranešime spaudai teigė rinkiminės kampanijos štabo atstovas Stevenas Cheungas, apkaltindamas prezidentą Joe Bideną ir demokratų partiją tuo, kad jie „naudojasi vyriausybinių institucijų galia, kad apsaugotų savo valdžią“.

S. Cheungas pranešė, kad D. Trumpas ketina skųsti Meino valstijos sekretorės sprendimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)