Laikraštis „Politiken“, stotis TV2 ir kitos žiniasklaidos priemonės, remdamosi informuotais šaltiniais, trečiadienį pranešė, kad šis preparatas iš viso nebus naudojamas vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijai.

Vakcinacijos kampanija bus tęsiama be šio britų ir švedų įmonės preparato, trečiadienį spaudos konferencijoje paskelbė Danijos sveikatos tarnybos direktorius Sørenas Brostrømas.

Yra ryšys tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir labai retų kraujo krešulių, kraujavimo ir mažo trombocitų kiekio atvejų, pranešė tarnyba. Tai ir faktas, kad pandemija Danijoje šiuo metu kontroliuojama ir šalis turi kitų vakcinų nuo COVID-19, daug prisidėjo prie sprendimo tęsti vakcinacijos kampaniją be „AstraZeneca“.

Danijos vakcinacijos kampanija be šio preparato esą truks tik keliomis savaitėmis ilgiau.

Danija kovo 11-ąją atsargumo sumetimais pradžioje 14-ai dienų nutraukė gyventojų skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina. Tai padaryta gavus pranešimų apie pavienius sunkius atvejus, kai nustatyta reta kraujo krešulių, kraujavimo ir žemo trombocitų kiekio kombinacija asmenims, prieš tai paskiepytiems nuo COVID-19.

Kai Europos vaistų agentūra (EVA) po to uždegė žalią šviesą tolesniam vakcinos naudojimui, kovą šalys atnaujino vakcinaciją „AstraZeneca“ preparatu, tačiau skyrė jį daugiausiai vyresniems žmonėms. Danija tuo tarpu dar trims savaitėms pratęsė vakcinos naudojimo draudimą.

Kol nebuvo nutraukta vakcinacija „AstraZeneca“ preparatu, Danijoje pirmąją šios vakcinos dozę gavo beveik 150 000 žmonių, o 600 buvo paskiepyti ir antrąja. Dabar antrajai dozei bus naudojama kita vakcina.

Tačiau sveikatos tarnyba pažymėjo, jog neatmestina, kad „AstraZeneca“ vakcina vėliau vėl galės būti naudojama, jei situacija pasikeis.

Iš viso 5,8 mln. gyventojų turinčioje Danijoje pirmąją vakcinos dozę gavo beveik milijonas žmonių, beveik pusė jų – ir antrąją. Dauguma jų paskiepyti „Biontech“/“Pfizer“ vakcina.

Europos vaistų agentūra (EVA) praėjusį trečiadienį pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso šalutinis poveikis, ir pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

„EVA saugumo komitetas šiandien padarė išvadą, kad neįprasti kraujo krešuliai su trombocitų kiekio sumažėjimu turėtų būti įvardyti kaip labai retas šalutinis poveikis “, – sakoma Amsterdame įsikūrusios agentūros pranešime.

EVA taip pat pabrėžė, kad nenustatyta konkrečių rizikos veiksnių neįprastiems kraujo krešuliams susidaryti naudojant „AstraZeneca“ vakciną.

„Nepavyko patvirtinti konkrečių rizikos veiksnių, tokių kaip amžius, lytis ar ligos istorija, nes retų atvejų pastebima visose amžiaus grupėse“, – spaudos konferencijoje sakė Europos vaistų agentūros vadovė Emer Cooke.

„Tikėtinas šių retų šalutinių poveikių paaiškinimas yra imuninis atsakas į vakciną“, – pridūrė ji.

Trečiadienį paskelbtame pareiškime EVA neįvedė naujų apribojimų dėl vakcinos naudojimo asmenims nuo 18 metų.

Pasak EVA, dauguma kraujo krešumo sutrikimo atvejų pasireiškė moterims iki 60 metų amžiaus per pirmas dvi savaites po vakcinacijos. Remiantis dabar turimais duomenimis, nepavyko patvirtinti konkrečių rizikos veiksnių, nurodė agentūra.

Ekspertai peržiūrėjo kelias dešimtis atvejų, registruotų Europoje ir Jungtinėje Karalystėje, kur „AstraZeneca“ vakcina buvo paskiepyta maždaug 25 mln. žmonių.

Spaudos konferencija, kurioje dalyvavo EVA vadovė ir kiti aukšto rango pareigūnai, surengta kelioms Europos šalims sustabdžius skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina dėl galimo jo ryšio su kraujo krešumo sutrikimais.

Italijos žiniasklaida antradienį citavo vieną aukšto rango EVA pareigūną, sakiusį, kad yra „aiškus“ ryšys tarp „AstraZeneca“ skiepų ir kraujo krešulių, taip pat kad agentūra artimiausiu laiku paskelbs šią informaciją.

„Mano nuomone – dabar tai galime pasakyti – aišku, kad yra ryšys su šia vakcina“, nors kol kas neaišku, kas lemia tokią reakciją, laikraščiui „Il Messaggero“ sakė EVA vakcinų programos vadovas Marco Cavaleri.

Tačiau vėliau antradienį EVA pareiškė „dar nepriėjusi išvados“ ir pabrėžė, kad „vertinimas tebevyksta“.

Agentūra iki šiol teigė, kad „AstraZeneca“ vakcina yra saugi ir veiksminga, taip pat kad jos nauda išvengiant sunkių susirgimo atvejų ir mirčių aiškiai nusveria galimą riziką.

Po ekspertų komiteto pasitarimo EVA sakė išnagrinėjusi žinomus kraujo krešulių susidarymo atvejus nenustačiusi „jokių specifinių rizikos veiksnių“, tokių kaip amžius, lytis arba ankstesnė sveikatos būklė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)