Frederikas X paskelbtas naujuoju Danijos karaliumi

Karūnos princas Frederikas paskelbtas naujuoju Danijos karaliumi. Ministrė pirmininkė Mettė Frederiksen sekmadienį Kristianborgo rūmų balkone Kopenhagoje pareiškė, kad sostas perduotas. „Tegyvuoja karalius“, – sakė ji. Tarp tūkstančių prie rūmų susirinkusių žmonių pasigirdo džiaugsmo šūksniai.

Frederikas X paskelbtas naujuoju Danijos karaliumi

Frederikas atrodė pastebimai susijaudinęs, jo akyse žvilgėjo ašaros. Jis kartu su savo žmona karaliene Mary mojo miniai iš balkono. Jame buvo ir keturi poros vaikai.

Prieš tai Danijos karalienė Margrethė II po 52 valdymo metų pasitraukė iš sosto. 83-ejų monarchė Kristianborgo pilyje Kopenhagoje pasirašė sosto atsisakymo deklaraciją. Tą akimirką 55-ejų Frederikas tapo naujuoju karaliumi, jo žmona Mary karaliene, o vyriausiasis poros sūnus 18-metis princas Christianas – karūnos princu.

Frederikas X paskelbtas naujuoju Danijos karaliumi

Karalienė Margrethė tradicinėje savo naujametinėje kalboje gruodžio 31 d. netikėtai paskelbė, kad sausio 14 d., praėjus lygiai 52 metams nuo savo karaliavimo pradžios, perleis sostą sūnui Frederikui. Toks žingsnis Danijoje yra itin neįprastas. Pastarąjį kartą Danijos regentas savo noru sosto atsisakė 1146 m.

Ir Margrethė vis tikino, kad eis pareigas iki gyvenimo pabaigos. Tačiau persigalvoti ją esą paskatino 2023 m. vasarį jai atlikta nugaros operacija. Ji supratusi, kad metas atsakomybę perduoti kitai kartai. „Nusprendžiau, kad dabar yra tinkamas metas, – sakė monarchė savo kalboje Naujųjų išvakarėse. – 2024 m. sausio 14 d. – praėjus 52 metams nuo tada, kai paveldėjau sostą iš savo mylimo tėvo, aš atsistatydinsiu iš Danijos karalienės pareigų. Perduosiu sostą savo sūnui kronprincui Frederikui“.

Pareigas pradėjus eiti naujajam karaliui, Danijoje baigėsi ilgai trukusi era. Margrethė karūną dėvėjo lygiai 52 metus. Nuo britų karalienės Elžbietos II mirties 2022 m. rugsėjį ji buvo laikoma ilgiausiai pareigas einančia karaliene pasaulyje.

Prezidentas pasveikino naująjį Danijos Karalių

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį pasveikino Jo Didenybę Frederiką X tapus Danijos Karalystės Karaliumi.

„Lietuva ir Danija yra tvirtos partnerės ir bendramintės daugeliu klausimų. Sėkmingai bendradarbiaujame tiek Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje, tiek Europos Sąjungoje, tiek kitais tarptautiniais formatais. Šiaurės ir Baltijos šalių draugystė ir bendradarbiavimas įvairiose srityse gali būti puikiu regiono šalių integracijos pavyzdžiu. Taip pat vertinu nuosekliai stiprėjančius žmogiškuosius Lietuvos ir Danijos ryšius. Tikiuosi, kad juos puoselėsime ir ateityje“, – rašoma šalies vadovo sveikinime.

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime spaudai, Prezidentas palinkėjo Danijos Karalystės Karaliui ištvermės ir visapusiškos stiprybės dirbant savo šalies labui, visokeriopos sėkmės karališkajai šeimai, o Danijai ir jos žmonėms – ilgų klestėjimo metų. Lietuvos vadovas taip pat padėkojo posto atsisakiusiai Jos Didenybei Margaritai II už ilgametį atsidavimą valdant Danijos Karalystę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją