„2024–2028 m. vyriausybė planuoja padidinti išlaidas gynybai iš viso 40,5 mlrd. kronų“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime. 2024 m. šalies išlaidos gynybai sudarys 2,4 proc. BVP ir viršys NATO 2 proc. tikslą, sakė premjerė Mette Frederiksen.

Rusijos invazija į Ukrainos Krymo pusiasalį 2014 m. buvo pavojaus signalas Europos šalims, NATO padidino minimalių išlaidų gynybai reikalavimus nuo mažiau nei 1,5 proc. iki 2 proc. BVP. Danija yra viena iš NATO steigėjų.

Padidintas finansavimas bus naudojamas didinti Danijos karinius pajėgumus ir teikti pagalbą Ukrainai. Taip pat bus siekiama išplėsti karo prievolę nuo keturių iki 11 mėnesių, pirmą kartą bus įtrauktos moterys.

Danija jau pernai paskelbė, kad per ateinančius 10 metų tris kartus padidins karines išlaidas. „Mes nenustojome investuoti į gynybą, bet to vis dar nepakanka“, – žurnalistams sakė M. Frederiksen. „Jei norime pasiekti NATO tikslą – sugebėti kuo greičiau dislokuoti 6000 karių brigadą ir apginti Daniją nuo oro antskrydžių – turime modernizuotis dar greičiau“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją