Sirija kategoriškai ir aiškiai atmeta susitarimą tarp amerikiečių ir turkų okupantų dėl vadinamosios saugumo zonos įkūrimo“ šiaurės Sirijoje, valstybinei naujienų agentūrai SANA sakė vienas šaltinis iš Užsienio reikalų ministerijos.

„Sirijos kurdai, sutikę tapti įrankiu šiame agresyviame JAV ir Turkijos projekte, dėl to turi istorinę atsakomybę“, – pridūrė SANA.

Sirijos užsienio reikalų ministerija minimą susitarimą vadina „grubiu Sirijos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimu“.

Turkija ne kartą įspėjo, kad planuoja surengti puolimą prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Sirijoje. Ankara tvirtina, kad YPG yra uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančios kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, teroristinė atšaka.

Tuo metu JAV remia YPG, nes laiko kurdų pajėgas veiksminga jėga kovojant su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“. Amerikiečių gynybos pareigūnai nuo pirmadienio Ankaroje vedė derybas su kolegomis turkais, siekdami užkirsti kelią galimai turkų karinei intervencijai.

Visos šalys sutarė, kad Sirijos šiaurėje būtina sukurti „saugumo zoną“, kad YPG nepriartėtų prie Turkijos sienos. Tačiau Turkija, JAV ir YPG ilgai nesutarė dėl neutralios zonos dydžio.

Trečiadienį Ankara paskelbė, kad jai pavyko susitarti su Vašingtonu dėl saugumo zonos įkūrimo šiaurės Sirijoje.

Pasak turkų žiniasklaidos, 30–40 km pločio zoną kontroliuos Turkija, koordinuodama veiksmus su JAV. Ši zona turi tapti „taikos koridoriumi“ sirų pabėgėliams, norintiems grįžti namo.

Ankara pabrėžia, kad toje zonoje negali būti kurdų kovotojų.