„Kinijos valdžia iki šiol nieko nedarė. Jie tvirtino, kad Dalai Lama meluoja sakydamas, jog siekia autonomijos, o iš tiesų norėdamas nepriklausomybės. Naujasis Kinijos prezidentas Xi Jinpingas veikia šiek tiek kitaip. Jam tik 59 metų – jis jaunas, atrodo esantis kiek labiau linkęs į reformas, tad galbūt elgsis kitaip“, – BNS sakė Vilniuje šią savaitę viešėjęs T.Samdupas.

Anot jo, geras ženklas, kad naujasis Kinijos prezidentas domisi per 100 Tibete susideginusių žmonių, kai jo pirmtakas į juos nekreipė dėmesio. Protestuodami prieš Kinijos valdžią, T.Samdupo duomenimis, Tibete jau susidegino 107 žmonės.

Kinija vidaus saugumui išleidžia daugiau pinigų nei gynybai. Štai kokia nesaugi yra Kinijos valdžia. Jie negali pasitikėti savo žmonėmis. Visur šnipai, kameros. Tibeto vienuolynuose daug vienuolių negali pasitikėti vieni kitais. Vienuolynuose yra daug Kinijos šnipų. Tokio tipo visuomenė negali ilgai gyvuoti“, – pabrėžė Dalai Lamos atstovas.

T.Samdupas pripažino, jog daug jaunų žmonių Tibete nori nepriklausomybės, bet patvirtino, kad Dalai Lama ir Tibeto vyriausybė tremtyje prašo autonomijos.

„Kaip budistas aš visada sakau: mes tikime laikinumu. Nuolatinio nieko nėra. Tas pats su Kinija. Dabar Kinija yra klestinti, labai galinga, bet rytoj galbūt tokia nebebus. Mes tikimės, kad Kinijai pasiseks, norime, kad jai atsitiktų gerų dalykų. Bet kartu mes tikime, kad tibetiečiai turi teisę pasirinkti savo likimą“, – sakė Dalai Lamos atstovas.

„Nesvarbu, ar jūs lietuviai, ar kinai, rusai, tibetiečiai ar amerikiečiai – mes visi norime laimės ir proto ramybės. Tai nėra kažkas, ką gali nusipirkti parduotuvėje – tai yra mumyse. Daug kur nuvykęs klausiu: ar gali vyrauti taika, jei žlugs Tibetas? Žmonės turi apie tai pagalvoti. Tie, kurie myli taiką, privalo galvoti“, – kalbėjo jis.

T.Samdupas sako, jog Tibete yra Kinijos valdžią remiančių žmonių, kurie turi gerus namus, darbus, kaip ir Lietuvoje yra žmonių, kurie sovietiniais laikais jautėsi laimingi.

„Bet tibetiečiai, kurių požiūris kitoks, neturi išraiškos laisvės. Dalai Lamos nuotraukos turėjimas yra nelegalu“, – teigė jis.

„Tibetiečiai yra taikūs, mylintys, geri žmonės. Šių savybių reikia pasaulio kultūrai. Tibeto budizmas yra viena iš sparčiausiai augančių religijų pasaulyje, kai dauguma kitų religijų smunka. Žmonės jame mato kažką, kas jiems aktualu šiandien, XI amžiuje. Tibeto budizmas paremtas logika. Buda sakė: netikėkite budizmu dėl to, kad aš taip pasakiau. Tirkite ir žiūrėkite, ar rasite prasmę. Jei ne – pamirškite tai; jei rasite, tai jums pagelbės“, – kalbėjo T.Samdupas.

BNS primena, kad Dalai Lamos atstovas šią savaitę viešėjo Vilniuje, kur susitiko su Lietuvos parlamentarais, sostinės valdžia ir aptarė numatomą Dalai Lamos vizitą Lietuvoje. Po susitikimų jis pranešė, kad Dalai Lama Lietuvoje turėtų apsilankyti rugsėjį.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.