Interviu leidiniui „Ynet“ 26 metų Shmuelis sakė, kad jis vyko į Machačkalą pas savo sužadėtinę.

„Lėktuvas nusileido 20.19 val. Iš 45 lėktuve buvusių keleivių 15 buvo izraeliečiai, įskaitant vaikus. Daugelis skrido į Maskvą su persėdimu Machačkaloje. Mus nuveda į pasų kontrolę ir prašo palaukti, nes lauke – neramumai. Aplink daug policijos“, – pasakojo įvykių liudininkas.

„Žmonės bėgiojo pakilimo taku ir mėtė į mus akmenis. Vaikai šaukė, vieną mergaitę sužalojo stiklo šukės. Labai baisu. Autobusui važiuojant per oro uostą, žmonės mus vijosi, lėkė akmenys. Uždengiau langą savo lagaminu“, – prisiminė Shmuelis.

Jis pridūrė, kad dagestaniečių minia vis tik sugebėjo sustabdyti autobusą. Anot jo, atėję dagestaniečiai pradėjo klausinėti keleivių, ar jie musulmonai, ar žydai.

Laimei, kaip teigia vyras, kai kurie izraeliečiai autobuse kalbėjo rusiškai.

„Aš nekalbu rusiškai, bet man padėjo rusiškai kalbantis izraelietis. Atsakiau, kad esu musulmonas ir bijau mirti. Laimei, jie manimi patikėjo. Autobuse aš mačiau mirtį. Jei jie būtų mane rimtai tardę, būtų supratę, kad aš izraelietis“, – sakė vyras.

Vėliau, pasak jo, atvyko policija ir ėmė saugoti autobusą. Po kelių valandų siaubo keleivius evakavo Rusijos kariuomenės sraigtasparnis.

Putinas šaukia pasitarimą


Pirmadienį Rusija apkaltino Ukrainą suvaidinus „pagrindinį vaidmenį“ sekmadienį vykusiose antiizraelietiškose riaušėse daugiausiai musulmonų gyvenamo Dagestano oro uoste.

Rusijos užsienio reikalų atstovės Marijos Zacharovos pranešime sakoma, kad Kyjivas „atliko tiesioginį ir pagrindinį vaidmenį vykdant naujausią destruktyvų aktą“.

Prieš tai dėl riaušių prieš Izraelį Kremlius apkaltino „išorinį kišimąsi“ ir paskelbė, kad prezidentas Vladimiras Putinas vėliau pirmadienį sušauks svarbiausius patarėjus, įskaitant gynybos ministrą ir šnipų vadus, kad aptartų „Vakarų pastangas panaudoti įvykius Artimuosiuose Rytuose Rusijos visuomenei suskaldyti“.

Rusijos policija pranešė sulaikiusi 60 žmonių, įtariamų surengus smurtinį Machačkalos oro uosto užpuolimą, nukreiptą prieš keleivius žydus, atvykusius iš Izraelio. Sekmadienį minia vyrų įsiveržė į oro uosto pakilimo ir nusileidimo taką, daugelis šaukdami „Allahu Akbar“ („Dievas visų didžiausias“), ir mėgino apsupti iš Tel Avivo atskridusį lėktuvą.

Po spalio 7 d. „Hamas“ surengto Izraelio užpuolimo, per kurį teroristai nužudė 1400 žmonių, Dagestano pareigūnai pasisakė prieš Izraelį, palaikė palestiniečius ir kaltino Ukrainą.

Sekmadienio riaušės prieš Izraelį kilo praėjus keturioms dienoms, kai V. Putinas sušaukė religinius lyderius ir sakė, kad „tarpreliginis susitarimas yra Rusijos valstybingumo pagrindas“.

Kitą dieną po riaušių oro uostas pranešė, kad patyrė „didelę žalą“, tačiau pirmadienio popietę skrydžiai buvo atnaujinti. Skrydžiai į ir iš Tel Avivo laikinai bus nukreipti į kitus Rusijos miestus, pranešė Rusijos federalinė aviacijos agentūra.

Pirmadienį penki žmonės vis dar buvo ligoninėje, pranešė Dagestano sveikatos ministerija, įskaitant keturis policijos pareigūnus, kurie buvo sužeisti mėgindami atkurti tvarką.

Vietos valdžia pranešė identifikavusi daugiau nei 150 riaušėse dalyvavusių žmonių. Dagestano gubernatorius Sergejus Melikovas pažadėjo nubausti asmenis, atsakingus už oro uosto šturmą, ir paragino žmones nepasiduoti „provokacijoms“ dėl įvykių Izraelyje ir Gazoje. Jis sakė, kad „visi dagestaniečiai užjaučia aukų kančias dėl neteisingų žmonių ir politikų veiksmų ir meldžiasi už taiką Palestinoje, tačiau tai, kas nutiko mūsų oro uoste, kelia pasipiktinimą ir turėtų sulaukti atitinkamo teisėsaugos įvertinimo“.

S. Melikovas pirštu dūrė į Ukrainą.

Remiantis nepriklausomomis žiniomis, Dagestanas pasiuntė kariauti į Ukrainą daugiausiai vyrų iš visų etninių Rusijos regionų, vertinant proporcingai. S. Melikovas tvirtino, kad „šių veiksmų iniciatoriai yra mūsų priešai, surengę tai iš Ukrainos teritorijos“. Jis pavadino riaušes „dūriu į nugarą“ Ukrainoje kovojantiems Dagestano kariams.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ sekmadienį pranešė, kad kitoje Šiaurės Kaukazo respublikoje – Kabardos Balkarijoje – Nalčiko mieste buvo padegtas žydų centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)