Apsuptas devynių varžovų, kurie visi, kaip rodo apklausos, atsilieka nuo jo pagal populiarumą, nekilnojamojo turto magnatas iškart atkreipė į save dėmesį. Jis buvo vienintelis, nesutikęs pažadėti, kad tuo atveju, jeigu pralaimėtų respublikonų pirminius rinkimus, palaikys išrinktą kandidatą ir nekandidatuos kaip nepriklausomas veikėjas.

„Aš neduosiu tokio pažado šiuo metu“, – pareiškė D.Trumpas debatų pradžioje, išprovokuodamas garsius palaikančius ir nepritariančius šūksnius tarp klausytojų, likus šešiems mėnesiams iki pirmųjų pirminių rinkimų.

Jeigu D.Trumpas taptų nepriklausomu kandidatu, jis veikiausiai susirinktų dalį respublikonų balsų, o tai padidintų tikimybę, kad laimės pagrindine demokratų kandidate laikoma buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton. Tokiu atveju jos partija užsitikrintų trečią iš eilės kadenciją Baltuosiuose rūmuose.

Vėliau per šiuos debatus kandidatai nepasakė beveik nieko nauja, naudodamiesi galimybe per dviejų valandų trukmės laidą pakartoti jau gerai žinomas savo pozicijas.

Iki laidos pabaigos D.Trumpas spėjo išvadinti JAV lyderius ir politikus „kvailiais“, pareiškė, kad yra davęs pinigų daugumai scenoje susirinkusių kandidatų ir netgi buvusiai pirmajai šalies poniai H.Clinton, taip pat susirėmė su senatoriumi Randu Paulu ir debatų vedėjais.

„Donaldas Trumpas pataiko į atvirą nervą šioje šalyje, – pripažino jo varžovas Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas. – Žmonės, kurie norėtų jį tiesiog išjungti, daro klaidą.“

Per ketvirtadienio vakarą vykusius debatus į kairę nuo D.Trumpo stovėjo buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas – favoritas tarp turtingų donorų ir verslo lyderių, sudarančių Respublikonų partijos branduolį. Tačiau J.Bushui, kuris yra ankstesnių dviejų JAV prezidentų sūnus ir brolis, sunkiai sekėsi išsiskirti iš kitų pretendentų. Be to, lieka neatsakyta į klausimą, ar jo paskyrimas respublikonų kandidatu nežymėtų praeities sugrįžimo.

J.Bushas, kurio žmona yra gimusi Meksikoje, ragino sukurti galimybę legalizuoti dalį žmonių, neteisėtai gyvenančių Jungtinėse Valstijose. Tokia pozicija nepopuliari tarp dalies respublikonų rinkėjų, kurie šį žingsnį laiko prilygstančiu amnestijai.

„Didžioji dauguma čia atvykstančių žmonių neturi kitos išeities“, – sakė J.Bushas.

Jis taip pat laikėsi įsikibęs savo ankstesnio pareiškimo, kad imigrantai, kurie pažeidė įstatymus, atvykdami į Jungtines Valstijas, tai padarė kaip „meilės aktą“.

„N:“

Dėl respublikonų kandidato titulo varžosi 17 reikšmingų veikėjų, todėl televizija „Fox News“ pirmuosius debatus padalijo į dvi dalis: septyni mažiau populiarūs pretendentai varžėsi vienas su kitu atskirame forume, parodytame anksčiau negu pagrindinių debatų laida, kurią buvo galima žiūrėti geriausiu eterio laiku.

Per abu renginius pretendentai įnirtingai kritikavo prezidento Baracko Obamos strategiją prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS); žadėjo nustatyti griežtesnę imigracijos politiką; tikino išlaikysiantys konservatyviąją liniją socialiniuose reikaluose, taip pat pabrėžė, kad atmestų sutartį su Iranu dėl tos šalies branduolinės programos nuo pat pirmosios dienos, kai pradėtų eiti prezidento pareigas.

„Vadovaujant prezidentui Obamai ir sekretorei Clinton, jie uoliai darbuojasi, kad paverstų amerikietiškąją svajonę europietišku košmaru“, – pareiškė Luizianos gubernatorius Bobby Jindalas, vienas iš septynių pretendentų, pasirodžiusių per ankstyvesnį forumą.

Tuo tarpu IT milžinės „Hewlett-Packard“ buvusi vadovė Carly Fiorina kaltino D.Trumpą bičiuliaujantis su Clintonais ir smerkė jo nenuoseklią poziciją.

„Kadangi jis pakeitė savo nuomonę dėl amnestijos (imigrantams), sveikatos apsaugos ir abortų, norėčiau tiesiog paklausti – kokie yra principai, pagal kuriuos jis vadovaus?“ – klausė C.Fiorina, laikyta mažesniojo forumo pagrindine veikėja.

Pagrindinio forumo pradžioje atmosfera smarkiai įkaito, kai D.Trumpas buvo apkaltintas papirkinėjantis politikus.

„Jis jau stengiasi apdrausti savo statymus, nes yra pratęs pirkti politikus!“, – R.Paulas pareiškė debatų pradžioje.

D.Trumpas šį argumentą visai nesistengė paneigti. Kai buvo paklaustas debatų vedėjo, ar R.Paulo pareiškimas yra tiesa, jis mielai tai pripažino.

„Geriau tuo patikėkit, – sakė milijardierius. – Supraskit – esu davęs daug pinigų daugumai žmonių šioje scenoje.“

Trumpas taip pat buvo paprašytas atsiimti savo piktinančius komentarus apie moteris, bet magnatas atsakė: „Manau, didžiausia problema – kad ši šalis yra politiškai korektiška.“

„Tiesą sakant, neturiu laiko visiškam politiniam korektiškumui“, – pridūrė jis.

Nors D.Trumpas ir yra populiariausias pretendentas respublikonų stovykloje, jį palaiko tik 24,3 proc. apklausų dalyvių.

Ketvirtadienį vykę debatai buvo pirmieji iš šešerių, kuriuo Respublikonų partija planuoja surengti prieš pirminius rinkimus ateinantį vasarį.

Tuo tarpu Demokratų nacionalinis komitetas paskelbė, kad pirmieji iš šešerių suplanuotų debatų įvyks spalio 13 dieną Nevadoje.