Per dvi dienas trukusius susitikimus D. Trumpas negailėjo liaupsių viešnagės šeimininkui. Per šį vizitą JAV prezidentas siekė įtikinti Xi Jinpingą labiau stengtis, kad sumažėtų Kinijos prekybos deficitas ir būtų pažabota branduolinį arsenalą turinti Šiaurės Korėja.

„Mano susitikimai su prezidentu Xi Jinpingu buvo labai vaisingi tiek prekybos, tiek Šiaurės Korėjos klausimu“, – savo „Twitter“ žinutėje rašė JAV vadovas prieš išvykdamas į Vietnamą dalyvauti Azijos ir Ramiojo vandenyno viršūnių susitikime.

„Jis yra labai gerbiamas ir galingas savo žmonių atstovas. Buvo nuostabu būti su juo ir madam Peng Lijuan!“ – pridūrė D. Trumpas, turėdamas omeny Xi Jinpingo žmoną.

JAV ir Kinijos bendrovės pasirašė daugiau kaip 250 mlrd. dolerių (215 mlrd. eurų) vertės verslo sutarčių. Vis dėlto analitikai pastebi, kad daugelis šių susitarimų yra neįpareigojantys, ir gali prireikti ne vienų metų, kol pasimatys kokių nors rezultatų. Be to, jos menkai tesumažins JAV ir Kinijos prekybos disbalansą.

D. Trumpas vėl sukritikavo ankstesnes JAV administracijas, per daug metų leidusias prekybos su Kinija deficitui išaugti iki 350 mlrd. dolerių (301 mlrd. eurų).

„Nekaltinu Kinijos – kaltinu ankstesnių administracijų nekompetenciją, kad Kinijai buvo leista pasinaudoti pranašumu prekyboje su JAV, atvedusiu iki taško, kai JAV praranda šimtus milijardų dolerių“, – rašė prezidentas.

„Kaip galima kaltinti Kiniją pasinaudojus nesusigaudančiais žmonėmis? Aš būčiau pasielgęs lygiai taip pat!“ – pridūrė jis.

Kinija buvo viena svarbiausių stotelių per D. Trumpo kelionę po penkias Azijos šalis, pasibaigsiančią pirmadienį.

Ketvirtadienį per derybas D. Trumpas padėkojo Xi Jinpingui, kad šis palaikė Jungtinių Tautų sankcijas Pchenjano atžvilgiu ir pačios Kinijos įvestus suvaržymus bankų ryšiams su Šiaurės Korėja.

Xi Jinpingas sakė, jog Kinija yra įsipareigojusi siekti, kad Korėjos pusiasalis taptų nebranduoline zona, bet nepaskelbė jokių naujų žingsių, turinčių spausti uždarą Pchenjano režimą.

Kinijos lyderis ir D. Trumpas užmezgė draugiškus ryšius per savo pirmąjį susitikimą šių metų balandį buvusio milijardieriaus nekilnojamojo turto magnato privačiame kurorte „Mar-a-Lago“.

Xi Jinpingas surengė D. Trumpui itin prabangų priėmimą, įskaitant garbės sargybos rikiuotę, privačią ekskursiją po Pekino imperatoriškuosius rūmus – Uždraustąjį miestą – ir prašmatnų banketą.

JAV lyderis pareiškė, kad vizito šeimininkas yra „labai ypatingas žmogus“ ir parodė jam vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip D. Trumpo vaikaitė dainuoja mandarinų kalba.