Ministras Davidas Davisas kritikavo neseniai Britanijos žiniasklaidos paskelbtus „neįtikėtinus“ pranešimus, kad lėšos, skiriamos plėtros projektams Afrikoje ir Azijoje, gali būti nukreiptos Baltijos šalims ir kitoms rytinėms ES narėms.

„Neatpažįstu istorijos, kurią anądien mačiau laikraščiuose. Man ji pasirodė esanti visiškai neįtikėtina. Mes dar nepradėjome derybų, bet nemanau, kad tai yra kelias, kuriuo ketiname eiti“, – žurnalistams sakė D.Davisas po derybų Rytoje su Latvijos užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi.

„Brexit“ yra „ne skyrybos, o nauji ryšiai... Šiuo atžvilgiu tai yra labai modernu“, teigė jis.

D. Davisas taip pat patikino E.Rinkevičių, kad Britanija nori išsaugoti lygias teises ES piliečiams, liekantiems gyvento Jungtinėje Karalystėje po „Brexit“.

„Norime matyti Latvijos piliečius JK ateityje išlaikančius visas teises, kurias jie turi dabar, – sakė jis – Ne vien teisę gyventi (šalyje), bet ir teisę į viešąsias paslaugas, sveikatos apsaugą – visas normalias teises, kurias suteikiame savo pačių piliečiams.“

Šimtai tūkstančių ES piliečių gyvena ir dirba Didžiojoje Britanijoje, o jų daugumą sudaro rytinių Bendrijos narių, tokių kaip Lenkija, piliečiai. Šie žmonės reikalauja išsaugoti jų teises, kai Jungtinė Karalystė išstos iš Europos Sąjungos.

Manoma, kad mažiausiai 1,2 mln. Britanijos piliečių šiuo metu gyvena ir dirba 27 kitose ES šalyse. Jie taip pat ragina išsaugoti jų teises po „Brexit“.

E.Rinkevičius sarkastiškai komentavo idėją, kad Britanija sieks „nusipirkti“ jai palankų derybų dėl pasitraukimo sprendinį.

„Šiandien tikriausiai paklausite, kiek ponas Davisas atsigabeno pinigų kyšiams. Sakau iš anksto, kad tokių diskusijų tarp mūsų nebuvo ir kad mums nebuvo atvežta jokių pinigų“, – sakė premjeras.

Jis taip pat teigė, kad ES narių pozicija nebus suskaldyta per „Brexit“ derybas tarp Briuselio ir Londono.

„Derėsimės laikydamiesi solidarumo tarp 27 ES narių – tai reiškia, kad pozicija bus bendra“, – tikino E.Rinkevičius.

Kelionę po Baltijos šalis tęsiantis D. Davisas vėliau antradienį susitiks su Lietuvos premjeru Sauliumi Skverneliu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją