Anot „Spiegel", D. Cameronas pareiškė, kad J. C. Junkerio paskyrimas gali destabilizuoti situaciją jo vyriausybėje, ir dėl to neatmetama referendumo dėl Didžiosios Britanijos narystės ES tikimybė.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pareiškimas, kad buvęs Liuksemburgo ministras pirmininkas J. C. Junkeris turi tapti Europos Komisijos (EK) pirmininku, sulaukė ne vieno Europos lyderio nepritarimo. Kiti Europos lyderiai, nepritariantys J. C. Junkerio kandidatūrai, - Švedijos premjeras Fredrikas Reinfeldtas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

J. C. Junkeris priklauso Europos liaudies partijai, laimėjusiai daugumą Europos Parlamento (EP) rinkimuose praėjusią savaitę. Centro dešiniųjų partija, kuriai priklauso ir A. Merkel vadovaujama Krikščionių demokratų partija, laimėjo 213 vietų EP iš 751 ir pasirinko J. C. Junkerį kandidatu į Europos Komisijos pirmininko postą.

Pagrindinis J. C. Junkerio varžovas - socialistų kandidatas Martinas Schulzas.

Paprastai ES lyderiai, rinkdami Komisijos pirmininką, spręsdavo patys, tačiau, pagal naująsias taisykles, jie turi „atsižvelgti" į Europos Parlamento rinkimų rezultatus.

Kaip informuoja BBC korespondentai, praėjusią savaitę vykusiame neoficialiame ES viršūnių susitikime D. Kameronas leido suprasti, kad pageidautų, jog EK vadovo postą užimtų žmogus, nusiteikęs vykdyti reformas.

„Spiegel" citavo D. Kamerono žodžius, esą „asmuo iš devintojo dešimtmečio negali išspręsti artimiausių penkerių metų problemų".

Tuo tarpu BBC šaltinis vyriausybėje suabejojo dėl premjero citatų kalbos ir dėl to, kad D. Cameronas galėjo taip pasakyti. Vis dėlto BBC korespondentas Briuselyje pabrėžia, kad D. Camerono ir J. C. Junkerio požiūrių nesutarimai - niekam ne paslaptis ir kad Britanijos pozicija dėl permainų būtinybės yra visiems žinoma.