ES finansų ministrai penktadienį sakė Britanijai, kad vienintelis būdas užbaigti ginčą dėl Briuselio netikėtai pateiktos sąskaitos – sumokėti tą įmoką dalimis, neskaičiuojant palūkanų, bet Britanijos finansų ministras tvirtino, kad tokia sąskaita yra „nepriimtina“.

Kalbėdamas Helsinkyje, D.Cameronas užsiminė, kad neaiškus įmokų planas jo netenkina, sakydamas, kad vis tiek įžvelgia problemą dėl sąskaitos dydžio ir jos apmokėjimo termino.

„Du mano išsakyti elementai yra visiškai aiškūs: kad mes nesumokėsime 2 mlrd. eurų gruodžio 1-ąją ir kad nemanau, jog bus sumokėta tokio dydžio suma“, – D.Cameronas sakė po Šiaurės ateities forumo susitikimo.

„Tiedu klausimai turi būti pakloti ant stalo. Tikiuosi, kad jie bus išspręsti per „Ecofin“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje penktadienį Briuselyje vyksiantį ES finansų ministrų susitikimą.

„Jeigu jie gali būti išspręsti – gerai, o jeigu negali – tuomet aišku, kad mums kils didelė problema“, – sakė D.Cameronas.

ES ministrai Britanijai pratęsė galutinį sąskaitos apmokėjimo terminą

Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai penktadienį susitarė Britanijai pratęsti gruodžio 1 dieną pasibaigiantį 2,1 mlrd. eurų (7,25 mlrd. litų) sąskaitos apmokėjimo terminą iki 2015 metų rugsėjo, tačiau mokėtina suma kol kas liko nepakitusi, pranešė šaltiniai.

„Susitarime numatytos įmokos (dalimis) iki 2015 metų rugsėjo“, – sakė šaltinis ES naujienų agentūrai AFP.

Pasak šaltinio, ministrai suprato, jog „padėtis yra unikali“ ir paprašė, kad Europos Komisija, ES vykdomoji institucija, „pakeistų taisykles“.

Spalį ES perskaičiavo savo narių kelerių metų biudžetus ir pareikalavo, kad Londonas papildomai sumokėtų nurodytą sumą. Priemoka buvo apskaičiuojama atsižvelgiant į šalių BVP ir tai, kokia yra bendra kiekvienos šalies ekonominė situacija.

Kitas šaltinis Europos Sąjungoje nurodė, kad reikalaujama priemokos suma – 2,1 mlrd. eurų – kol kas liko ta pati, tačiau po Didžiosios Britanijos rinkimų dėl jos gali būti deramasi dar kartą.

„Iš Britanijos reikalaujama suma liko nepakitusi, tačiau britai gali ją sumokėti kaip nori, iki rugsėjo 1 dienos“, – sakė šaltinis, pridurdamas, kad derybos dėl konkrečios sumos gali būti įvykti svarstant 2016 metų ES biudžetą.

„Jie galėtų sumokėti po rinkimų“, – sakė šaltinis.