Ministras pirmininkas nurodė, kad visi Britanijos skrydžiai į ir iš Egipto Sinajaus pusiasalio buvo atidėti dėl „žvalgybinės informacijos, rodančios, kad šeštadienį įvykusios Rusijos oro linijų lėktuvo katastrofos, nusinešusios 224 gyvybes, priežastimi galėjo tapti sprogstamasis užtaisas“. Dėl šios saugumo priemonės į keblią padėtį pateko tūkstančiai Raudonosios jūros kurorte Šarm el Šeiche esančių britų turistų.

D. Cameronas teigė užjaučiąs egiptiečius, kurių ekonomika itin priklauso nuo turizmo, tačiau pridūrė, kad pirmoje vietoje jam yra Britanijos piliečių saugumas.

„Mes nesame tikri, kad tai buvo teroristų bomba, tačiau tokia tikimybė yra labai didelė, - rezidencijoje Dauningo gatvėje kalbėjo D. Cameronas. - Egipte vis dar vyksta tyrimas. Turime pamatyti tyrimo rezultatus".

Be kita ko, Britanijos premjeras ketvirtadienį telefonu kalbėjosi su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu. Pasak Kremliaus, Rusijos prezidentas sakė Britanijos lyderiui, kad reikia remtis duomenimis, kurie išaiškės oficialaus tyrimo metu. Vadovai taip pat aptarė bendrą kovą su terorizmu.

Britų ekspertai buvo Egipte ir kartu su tos šalies pareigūnais bandė sustiprinti saugumą Šarm el Šeicho oro uoste, kad britai galėtų atšaukti skrydžių sustabdymą. D. Cameronas nurodė, kad šalis nori kuo greičiau parskraidinti turistus namo, todėl iš Britanijos į Šarm el Šeichą bus išsiųsti tušti lėktuvai. Tiesa, premjeras pridūrė, kad šis procesas užtruks.

Po susitikimo su D. Cameronu Londone Egipto prezidentas Abdel-Fattah el-Sissi nurodė, kad britų pareigūnai prieš 10 mėnesių nusiuntė saugumo ekspertus patikrinti Šarm el Šeicho oro uostą ir buvo patenkinti rezultatais.

D. Cameronas ir V. Putinas aptarė Egipto lėktuvo katastrofą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas telefonu Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Davidui Cameronui pareiškė, kad, vertinant lėktuvo A-321 katastrofą Egipte, reikia remtis duomenimis, kurie išaiškės oficialaus tyrimo metu, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba

Anot jos, abiejų šalių lyderiai pasikeitė nuomonėmis apie Rusijos lėktuvo sudužimo Sinajaus pusiasalyje aplinkybes. Jiedu taip pat aptarė bendros kovos su tarptautiniu terorizmu klausimus.

Šis pokalbis įvyko D. Camerono iniciatyva.

Davidas Cameronas, Vladimiras Putinas

Britų premjeras dar prieš šį pokalbį žadėjo paaiškinti V.Putinui, kodėl Britanija nutarė sustabdyti keleivių skrydžius į Šarm aš Šeichą.
„Po poros minučių paskambinsiu V.Putinui“, – sakė jis žurnalistams ir pridūrė, kad paaiškinsiąs jam „kodėl mes ėmėmės būtent tokių veiksmų, kokių ėmėmės“, neleisdami keleiviams skristi į Šarm aš Šeichą ir iš jo.
„Jeigu Rusijos laineris buvo susprogdintas teroristo bomba, iš to seka labai realios išvados, – sakė jis. – Kadangi tokia tikimybė yra stipri, būtina veikti“.

„Mums reikia pamatyti tyrimo rezultatus. Priežastis, kodėl mes suveikėme anksčiau, yra ta, kad žvalgyba ir turima informacija kelia mums susirūpinimą, jog labiausiai tikėtina, kad tai buvo teroristo bomba“.

Egiptas yra „pasiruošęs bendradarbiauti“, siekiant užtikrinti turistų saugumą

Egiptas yra „visiškai pasiruošęs“ bendradarbiauti su savo partneriais užsienio turistams apsaugoti, ketvirtadienį pareiškė Egipto prezidentas Abdel Fattah al Sisi ketvirtadienį po susitikimo su britų premjeru Davidu Cameronu.

Po susitikimo Dauningo gatvėje Egipto vadovas sakė, kad yra „visiškai pasiruošęs bendradarbiauti su visais savo draugais“, kad būtų užtikrintas užsienio turistų saugumas, augant būgštavimams, kad savaitgalį įvykusios lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje priežastis galėjo būti lėktuve buvusi bomba.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)