51 metų Ramzis bin al Shibhas turėjo būti vienas iš penkių kaltinamųjų byloje, susijusioje su 2001 metų rugsėjo 11 dieną „Al Qaeda“ įvykdytais išpuoliais prieš JAV miestus, per kuriuos žuvo beveik 3 000 žmonių.

Tačiau tribunolo teisėjas pulkininkas Matthew McCallasas pareiškė, kad kalinys per stipriai psichologiškai pažeistas, kad galėtų gintis teisme, rašė „The New York Times“.

JAV bazės, įsikūrusios rytiniame Kubos pakraštyje, gydytojai diagnozavo R. Bin al Shibhui potrauminio streso sutrikimą ir antrinius psichozės požymius, taip pat kliedesinį sutrikimą.

Kariuomenės psichiatrai teigė, kad dėl savo būklės jis „negali suprasti prieš jį pradėto proceso pobūdžio ir protingai bendradarbiauti“ su savo gynybos komanda, rašo laikraštis.

R. Bin al Shibhas daug metų skundėsi, kad jį „kankina nematomos jėgos, dėl kurių vibruoja jo lova ir kamera, kurios skaudžiai bado jo genitalijas ir neleidžia miegoti“, pridūrė laikraštis.

Jo advokatas teigė, kad R. Bin al Shibhą kankino CŽA ir jis išprotėjo dėl vadinamųjų sustiprintų tardymo metodų, tarp kurių buvo neleidimas miegoti, kankinimas vandeniu („waterboarding“) ir mušimas.

Penktadienį dėl jo turėjo prasidėti parengtinis teismo procesas kartu su Khalidu Sheikhu Mohammedu, kuris, kaip manoma, yra Rugsėjo 11-osios išpuolių sumanytojas, ir dar trimis kaltinamaisiais. Visų jų apklausa vyks kaip numatyta, teigė laikraštis.

R. Bin al Shibhas buvo kaltinamas padėjęs Hamburge (Vokietija) organizuoti „Al Qaeda“ kuopelę, kuri užgrobė vieną iš dviejų keleivinių lėktuvų, įsirėžusių į Pasaulio prekybos centrą Niujorke.

Trečioji savižudiška lėktuvo ataka buvo nukreipta prieš Pentagoną Vašingtone, o ketvirtasis lėktuvas sudužo Pensilvanijos kaimo vietovėje, kai keleiviai susigrūmė su užgrobėjais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)