Kaip pirmadienį rašė italų „Corriere della Sera“, kruizinio lainerio kapitonas Francesco Schettino nurodė priplaukti kaip įmanoma arčiau kranto, taip norėdamas pamaloninti „Costa Concordia“ vyriausiąjį padavėją Antonello Tievoli. Jis buvo vienintelis ekipažo narys, kilęs iš Džiljo salos. „Antonello, ateik pažiūrėti – mes esame priešais tavąją Džiljo“, - cituoja leidinys kapitoną F. Schettino.

Neatmetama galimybė, kad kapitonas taip tenorėjo draugiškai pasišaipyti iš vyriausiojo padavėjo, mat jis turėjo palikti lainerį likus savaitei iki tragedijos, tačiau neatvykus jį pakeičiančiam žmogui, vyriausias padavėjas buvo priverstas likti.

Kai kapitonas suprato, kad „Costa Concordia“ priplaukė pernelyg arti kranto, buvo jau per vėlu, rašo „Corriere della Sera“.

Anksčiau kompanija „Costa Crociere“, kuriai priklauso nuskendęs laineris, pareiškė, kad kapitonas padarė „daugybę klaidų priimdamas sprendimus“. Viena jų – priplaukė per arti kranto, kur laivo dugnas atsitrenkė į povandenines uolas, be to, jis „nesilaikė standartinių procedūrų, numatytų nelaimės atvejams“.

Laivo "Costa Concordia" gelbėjimo darbai
Taip pat jau paaiškėjo, kad F. Schettino nelaimės metu elgėsi negarbingai. Pranešama, kad lemtingą akimirką kapitonas vakarieniavo ir gurkšnojo vyną su jauna savo žmona.

Be to, liudininkai tvirtina, kad F. Schettino buvo pastebėtas krante likus dviem valandoms iki laivo evakuacijos pabaigos. Tai yra galiojančios tvarkos pažeidimas, nors pats kapitonas tvirtina palikęs skęstančio laivo bortą paskutinis – kaip tai ir turėtų būti.

Pranešama, kad laivo įgula ir kapitonas taip ir nedavė nelaimės signalo SOS.

Vienas išsigelbėjęs „Costa Concordia“ keleivis tvirtina, kad tuo metu, kai laineris atsitrenkė į povandenines uolas, viename iš jo restoranų skambėjo Celine Dion daina „My heart will go on“ iš garsiojo filmo „Titanikas“. Apie tai pirmadienį pranešė Šveicarijos žiniasklaida, kuri remiasi kartu su broliu laineriu plaukusiu šveicaru Jannicu Sgaga.