J. Khashoggi spalio 2 d. nuvyko į savo šalies generalinį konsulatą Stambule įforminti dokumentų ir dingo. Nuo to laiko nepavyko užmegzti ryšio su juos.

Žiniasklaidos duomenimis, žurnalistas buvo nužudytas diplomatinės misijos pastate. Turkijos policija šią versiją laiko pagrindine. Rijadas tai iki šiol tik neigė.

Iš Saudo Arabijos kilęs žurnalistas, žinomas kritiškais pareiškimais apie dabartinę Rijado politiką, 2017 metais paliko tėvynę ir apsigyveno Jungtinėse Valstijose. J. Khashoggi nuolat rašė laikraščiui „The Washington Post“ straipsnius, kuriuose analizavo padėtį Saudo Arabijoje ir šalies užsienio politiką, nenutylėdamas ir problemiškų valdžios veiklos aspektų.

Anksčiau jis kurį laiką buvo Saudo Arabijos laikraščio „Al Watan“ vyriausiasis redaktorius, taip pat vadovavo vienam iš Saudo Arabijos verslininkų priklausiusiam ir Bahreine įsikūrusiam televizijos kanalui „Al Arab“, kuris veikė mažiau kaip parą ir buvo uždarytas, kaip manoma, dėl politinių priežasčių.

„Davosas dykumoje“ pakibo ant plauko

J. Khashoggi dingimas sukėlė didžiulį susirūpinimą Saudo Arabijos tradicinėms sąjungininkėms Vakaruose, tiekiančioms ginklus karalystei, bei smarkiai pakenkė sosto įpėdinio princo Mohammedo pastangoms kurti šalies modernizaciją vykdančio valdytojo įvaizdį.

Virtinė verslo elito atstovų atšaukė dalyvavimą ateinančią savaitę Rijade numatytoje didelėje konferencijoje investicijų klausimais, neoficialiai vadinamoje „Davosu dykumoje“ ir laikomoje itin svarbiu renginiu sosto įpėdiniui.

Tarp verslo lyderių, atšaukusių dalyvavimą konferencijoje „Future Investment Initiative“ (FII), yra britų milijardierius Richardas Bransonas ir „Uber“ vadovas Dara Khosrowshahi, taip pat žiniasklaidos milžinai „Bloomberg“ ir CNN.

Apie sprendimą nebedalyvauti renginyje taip pat pranešė banko „JPMorgan Chase“ generalinis direktorius Jamie Dimonas ir „Ford“ valdybos pirmininkas Billas Fordas, taip pat JAV turto valdymo milžinės „BlackRock“ vadovas Larry Finkas ir JAV investicijų bendrovės „Blackstone“ generalinis direktorius Stephenas Schwarzmanas.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas sakė kol kas neatsisakantis planų dalyvauti konferencijoje, tačiau jei bus gauta papildomos informacijos, „į ją atsižvelgs“.

Dėl kontroversijos, susijusios su J. Khashoggi dingimu, Saudo Arabijos akcijų biržos taip pat patyrė skaudų smūgį, bet pirmadienį pademonstravo stiprų atsigavimą – akcijų indeksas „Tadawul All-Shares Index“ pirmadienio prekybos sesijos metu ūgtelėjo daugiau nei 4 procentais.

D. Trumpas pagrasino „griežtai nubausti“ Saudo Arabiją, jeigu žurnalistas iš tiesų buvo nužudytas karalystės konsulate Stambule.

Jamalas Khashoggi

Tačiau prezidentas taip pat leido aiškiai suprasti, jog nėra linkęs apriboti amerikietiškos ginkluotės tiekimo Saudo Arabijai.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija žengė gana neįprastą žingsnį ir paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad žurnalisto dingimą vertina „itin rimtai“ ir ragina atlikti „patikimą tyrimą“.

Rijadas savo ruožtu pažadėjo atitinkamai reaguoti į bet kokias baudžiamąsias priemones jo atžvilgiu dėl J. Khashoggi bylos.

Stambulo policija tikrins Saudo Arabijos konsulo rezidenciją

Turkų policija, tirianti Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimą, tikrins karalystės konsulo rezidenciją Stambule, antradienį sakė diplomatiniai šaltiniai.

Kada bus vykdomas patikrinimas, kol kas neaišku. Pirmadienį Turkijos policija ir prokurorai daugiau kaip aštuonias valandas tikrino konsulato pastatą.

Leidimą gyventi Jungtinėse Valstijose turėjęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, nevengęs kritikuoti Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į karalystės konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Pompeo: Rijadas žada niekam nedaryti išimčių dingusio žurnalisto tyrime

Saudo Arabija pažadėjo, kad niekam nebus daroma išimčių vykdant tyrimą dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimo, trečiadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

M. Pompeo, po derybų Rijade paklaustas, ar Saudo Arabijos karališkosios šeimos narys galėtų būti patrauktas atsakomybėn šioje byloje, sakė, kad „jie nedaro jokių išimčių, ką galėtų laikyti atsakingu“.