"Jis pilnas - ten apstu vandens, maisto, sauskelnių, tačiau policija mūsų neleidžia į vidų", - skundėsi vienas vyras, stovintis prie vieno prekybos centro Konsepsjone, kuriame buvo paskelbta komendanto valanda, siekiant pažaboti plėšikavimą ir smurtą.

Išsirikiavę policininkai ir kariai stengėsi sulaikyti marodierius, tačiau jų veiksmai kurstė pyktį minioje.

"Būtų puiku, jeigu jie dalytų prekes arba bent jau pardavinėtų jas mums", - priekaištavo 42 metų Carmen Norin.

Marodieriai padegė prekybos centrą

Įtampa dar labiau padidėjo, kai policija ašarinėmis dujomis mėgino išvaikyti įpykusių žmonių minią, užpuolusią prekybos centrą "Bigger". Marodieriai padegė tą pastatą, kai jiems nebuvo leista į jį patekti.

Virš liepsnų pastato pakibo milžiniškas juodų dūmų debesis.

Apie 600 tūkst. gyventojų turintis pajūrio miestas Konsepsjonas, esantis už 500 kilometrų į pietus nuo Santjago, yra praeitą šeštadienį smogusio itin stipraus 8,8 balo žemės drebėjimo labiausiai nuniokotoje zonoje. Požeminiai smūgiai nusinešė jau mažiausiai 723 žmonių gyvybes.

Įgriuvus liepsnų apimto prekybos centro stogui, buvo sužeistas vienas savanoris ugniagesys. Gaisrininkai išgelbėjo vieną žmogų, kuris išbėgo iš pastato liepsnodamas iš šaukdamas.

Tas prekybos centras buvo jau antrasis, padegtas pirmadienį. Kituose miesto rajonuose marodieriai lipo ant autobusų stogų, mėgindami patekti į paliktus ir apgadintus namus bei juos apiplėšti.

"Čia žmonės plėšia netgi ugniagesių stotis, - sunkiai atsiduso Konsepsjono priešgaisrinio departamento vadovas Jaime Jara. - Suprantame, kad žmonėms reikia valgyti, tačiau plėšti ligonines ir klinikas... Kaip mes galime tarnauti savo žmonėms?"

Praeitą naktį vienas žmogus buvo nušautas neaiškiomis aplinkybėmis, o dar bent 160 buvo suimti dėl komendanto valandos sąlygų pažeidimo.

Komendanto valanda žemės drebėjimo nuniokotuose Čilės regionuose buvo paskelbta pirmą kartą nuo diktatoriaus Augusto Pinocheto diktatūros žlugimo 1990 metais.

Konsepsjone policininkams padeda šimtai karių, o Čilės prezidentė Michelle Bachelet nurodė, kad labiausiai žemės drebėjimo nuniokotuose regionuose bus dislokuota iš viso 7 tūkst. karių.

Gyventojai, kenčiantys badą ir troškulį, naršė prekybos centrų griuvėsius ir čiupo, kas pasitaikė po ranka - nuo maisto produktų iki televizorių.

"Jeigu jie neša būtiniausius maisto produktus, pieną, miltus, vandenį, taip pat sauskelnes vaikams, įsakyta jų nesuimti, - sakė policijos inspektorius Carlosas Huerino. - Tačiau jeigu jie nešasi televizorius, jie bus suimti".

M.Bachelet sekmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį Maulės ir Bjobijo regionuose, o Konsepsjone gyventojams uždrausta išeiti į gatves nuo 21 val. iki 6 val. vietos laiku.

"Ten, kuri buvo plėšikaujama vakar, nieko nebeliko. Iš prekybos centrų ir vaistinių viskas išnešta, - sakė viena 55 metų pardavėja, atsisakiusi nurodyti savo vardą. - Meras nurodė įkurti vandens dalijimo punktą, o Bjobijo radijas dalija vaistus bei skelbia informaciją, tačiau mums reikia visko - duonos, pieno."

Vienoje pieno produktų prekyvietėje kažkoks vyras mėtė iš balkono pieno pakelius apačioje susirinkusiai miniai, o kiti žmonės nešėsi miltų maišus.

Tačiau minia greitai išsisklaidė, atvažiavus sunkvežimiui su vandens patranka, šarvuotam automobiliui ir dviem autobusams, kuriuose buvo apie 30 guminėmis lazdomis ginkluotų riaušių policininkų.

Daugelis vietos gyventojų teigiamai vertino pirmųjų karių atvykimą, vildamiesi, kad gyvenimas kuo greičiau grįžtų į įprastas vėžes.

"Gerai, kad jie atvyko, nes buvo kilusi didelė betvarkė", - sakė C.Norin. Moteris pridūrė girdėjusi, kad iš Mansano kalėjimo pabėgo dalis kalinių.

Pirmadienį visas nelaimės mastas dar tik aiškėjo: dešimtys vaizdingų Čilės pajūrio miestelių ir kaimų buvo užlieti milžiniškų cunamio bangų, kurios atsirito netrukus po žemės drebėjimo.

Čilės valstybinė televizija pranešė, jog nuplautame žvejų kaime Konstitusjone rasta daugiau nei 300 lavonų. Likę gyvi žmonės apimti sielvarto žvelgė į jūros dumbliais užverstus savo namų ir verslo įmonių griuvėsius.

Čilė nuniokotoje zonoje dislokavo 7 000 karių

Čilės prezidentė Michelle Bachelet pranešė, kad 7 000 karių bus dislokuoti smarkaus žemės drebėjimo, kuris nusinešė daugiau nei 700 žmonių gyvybių, labiausiai nuniokotuose regionuose.

"Kartu su Bjobijuje ir Maulėje dislokuotais kariais, rytoj ten bus dislokuoti 7 000 karių", - sakė prezidentė, paskelbusi, jog bus kovojama su marodieriais ir padegėjais, kurie įsisiautėjo po šeštadienį įvykusio žemės drebėjimo.

Pasak M.Bachelet, į nelaimės ištiktus regionus vyksta apie 5 000 karių, kurie prisidės prie 1 000 karių, dislokuotų cunamio nuniokotuose Čilės pajūrio regionuos.

Dar keli šimtai buvo pasiųsti į Čilės antrąjį didžiausią miestą Kosepsjoną, kurie, praėjus dviem dienoms po 8,8 balo žemės drebėjimo, padės kovoti su plėšikautojais.